Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«Στόχος η αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας»

Χρήσιμες επισημάνσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από τα Σκόπια

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το φόντο των εξελίξεων φωτίζει μια παρέμβαση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, που μεσοβδόμαδα επισκέφτηκε τα Σκόπια, από όπου κατήγγειλε ότι η Ρωσία «αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών και ουδείς αμφιβάλλει ότι θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει το δικό της συμφέρον και να υπονομεύσει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο Σάλιβαν μίλησε σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Κύριλλου και Μεθόδιου και πρώτα εξήγησε χρήσιμες πλευρές της συμφωνίας των Πρεσπών, που περιέγραψε ως «έναν δύσκολο συμβιβασμό, που χρειάστηκε χρόνο, υπομονή και θαρραλέα ηγετική στάση». Είπε λοιπόν ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για «να προχωρήσουν οι στρατηγικοί στόχοι για μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, στόχους που οι φίλοι σας σε Αμερική και Ευρώπη μοιράζονται...».

Αφού αναγνώρισε ότι «όπως σε κάθε συμβιβασμό, έτσι και τώρα οι δύο πλευρές νιώθουν ότι κάτι έχασαν», αλλά και ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να υποδεχτούν σύντομα τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε:

«Ο κόσμος, όπως γνωρίζετε, έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Η σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει στο προσκήνιο - κάποιοι θα έλεγαν ότι ποτέ δεν έφυγε - και η Μακεδονία βλέπει ότι δέχεται τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της και να εμποδίσει τη δημοκρατική επιλογή των πολιτών της Μακεδονίας και άλλων εθνών της περιοχής που πιστεύουν ότι το μέλλον τους βρίσκεται στη Δύση...».

Και συνεχίζοντας να εξηγεί ότι «το βασικότερο επίκεντρο της επίσκεψής μου στην περιοχή είναι η αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας», υποστήριξε ότι «στόχος της Ρωσίας είναι να εμποδίσει την εθνική κυριαρχία των χωρών που βρίσκονται στα δυτικά της σύνορα». Είπε ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί φίλο των μικρών εθνών» και «το όραμά της είναι νεο-ιμπεριαλιστικό» και αναφέρθηκε κατά σειρά σε όλα τα μέτωπα στα οποία ξεπροβάλλουν καθαρά οι βαθιές αντιθέσεις και κόντρες ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση: Στενά του Κερτς, Ουκρανία, Γεωργία.

Κατά τ' άλλα ο Σάλιβαν τόνισε ότι «η Μακεδονία αποτελεί ισχυρό εταίρο και στο Συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIS», σημειώνοντας πως το 2019 θα γίνει νέα άσκηση Αμερικανών - Σκοπιανών στρατιωτών στο Κρίβολακ, περιοχή στη νότια ΠΓΔΜ που το τελευταίο εξάμηνο επανέρχεται σε συζητήσεις για «εναλλακτικές» σχετικά με τη διενέργεια αμερικανοΝΑΤΟικών γυμνασίων στην ευρύτερη περιφέρεια. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο στο Κρίβολακ έγινε η αμερικανο-σκοπιανή άσκηση «Decisive Strike 2019» («Αποφασιστικό Χτύπημα 2019»). Τότε Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι επρόκειτο και για ένα είδος «τεστ» για το αν το πεδίο μπορεί όντως να αξιοποιηθεί για ακόμα μεγαλύτερες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Επισήμαιναν ότι το πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ παρέχει παρόμοιες δυνατότητες με άλλα, μεγαλύτερα, σε χώρες όπως η Γερμανία (πεδίο του Γκράφενβοερ), αλλά επειδή βρίσκεται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τέτοιες εκτιμήσεις και προτάσεις για την αξία που αποκτά η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια αποκτούν νέα σημασία, υπό το φως των νέων εξελίξεων και σε περιοχές όπως η Συρία, από όπου η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι «αποσύρει» τα στρατεύματα, καθώς περνά στην «επόμενη φάση» ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ