Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Στη σκιά του «Στρατηγικού Διαλόγου» και της τουρκικής επιθετικότητας

Eurokinissi

Στο φόντο του εναρκτήριου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον και της έντασης της τουρκικής επιθετικότητας, συνεδρίασε την Παρασκευή στο ΥΠΕΞ το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ έχει προτείνει και την κατάργησή του στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ξεκαθαρίζοντας ότι για τέτοια θέματα, για τα οποία την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, όργανα για συζήτηση υπάρχουν πολλά, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει και καμία «ενιαία» αμυντική διπλωματική ή στρατιωτική πολιτική με τα αστικά κόμματα.

Μετά την ολοκλήρωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για «πολύ σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη στρατηγικά την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Εκ των πραγμάτων όμως - επειδή συνέπεσαν με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας - μας απασχόλησαν και τα Ελληνοτουρκικά αυτοτελώς».

Πρόσθεσε πως ενημέρωσε για «τις τριμερείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, ο οποίος όχι απλώς αναδεικνύει ότι οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, αλλά και ότι αντανακλούν ακριβώς την επιβεβαίωση του ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς σταθερή χώρα, αλλά και "εξάγει" σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, σταθερά στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού που αναγορεύει την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ως δήθεν «εγγυητή» της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σημείωσε πως στο ΕΣΕΠ επιβεβαιώθηκε «ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης, που ... και οι τριμερείς διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και η γενικότερη αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας εξασφαλίζουν, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη ... των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Σε ερώτηση εάν η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (ότι αν οι Τούρκοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα την ισοπεδώσουν) έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ» και ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει».

Ακόμη, έκανε γνωστό πως στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το Σκοπιανό επαναλαμβάνοντας ότι τάχα με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση πέτυχε «την πλήρη άρση κάθε κινδύνου, κάθε υποψίας αλυτρωτισμού. Και προφανώς, μετά από την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης της άλλης πλευράς, θ' ακολουθήσει, όπως θέλει πάγια η εθνική γραμμή, και η ένταξη στο ΝΑΤΟ», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «με αίσθηση εθνικής ευθύνης η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα κυρώσει αυτήν τη συμφωνία».

Σημειωτέον, δημοσιογραφικές πηγές έλεγαν ότι η ΝΔ βάζει ζήτημα να κυρωθεί ταυτόχρονα και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μη χρεωθεί πολιτικά η ίδια ένα τέτοιο καθήκον αργότερα, να το φέρει στη Βουλή, αν κερδίσει τις εκλογές, ως κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά έγινε στο ΕΣΕΠ και στο θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι «υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη, όμως, προϋπόθεση του εκ μέρους τους σεβασμού (...) των δικαιωμάτων της μειονότητάς μας εκεί».

Σημειωτέον, όπως προκύπτει από πληροφορίες για το κλίμα στη συνεδρίαση, αλλά και τις δηλώσεις των εκπροσώπων των άλλων μετεχόντων στο ΕΣΕΠ κομμάτων, σημειώθηκε «σύμπνοια» στα βασικά, αναδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση των αστικών κομμάτων στα προτάγματα γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ηγεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις (2024-01-13 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στην εμπλοκή (2022-09-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου (2018-12-21 00:00:00.0)
Ο «στρατηγικός διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας στο μενού (2018-11-29 00:00:00.0)
Με Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για ενεργότερη εμπλοκή (2018-09-13 00:00:00.0)
Πολεμικό κλίμα (2007-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ