Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε ο «Θαλασσόλυκος 2019»

Με τη συμμετοχή, επισήμως, 131 πλοίων και 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων ξεκίνησε χτες η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25/5 και θεωρητικά κινητοποιεί μεγαλύτερες δυνάμεις από την πρόσφατη «Γαλάζια Πατρίδα 2019».

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος διεξάγεται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο, όπως και η «Γαλάζια Πατρίδα». Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, «με αυτόν τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες και θα δώσουν τη μεγαλύτερη απάντηση στις πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Το υπουργείο Αμυνας, ΓΕΕΘΑ και λοιπά Επιτελεία δηλώνουν ότι η παρακολούθηση της τουρκικής άσκησης πραγματοποιείται από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με όλα τα διατιθέμενα μέσα και με πλοία στο Αιγαίο και με αυξημένη ετοιμότητα σε όλους τους κλάδους.

Πήγες του ΥΠΕΘΑ επισήμαιναν ότι τυπικώς και φυσικώς η Τουρκία ως ανεξάρτητο κράτος μπορεί να πραγματοποιεί ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών της στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο, και αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - στο ότι η Τουρκία εκδίδει συνεχώς παράνομες NOTAM και NAVTEX (τη σχετική δικαιοδοσία γι' αυτό, στο Αιγαίο και κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου, έχει η Αθήνα), με τις οποίες δεσμεύει έτσι παράνομα περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ