Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο τραπέζι όλα τα πεδία ανταγωνισμού και επεμβάσεων

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το λεγόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC) της ΕΕ, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και μια πλήρη ατζέντα, που περιλαμβάνει όλα τα πεδία ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και επεμβάσεων όπου πρωτοστατεί η λυκοσυμμαχία. Τα θέματα αφορούσαν την κατάσταση στην Λιβύη, το συμβούλιο των χωρών του Σαχέλ (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μαυριτανία, Νίγηρας), το Ιράν, τη Βενεζουέλα, αλλά και τα 10 χρόνια της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ανατράπηκε ο σοσιαλισμός.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο δοτός πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγέζ Σάρατζ, όπου σε συνάντηση με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράστηκαν η ανησυχία και οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης, η Μογκερίνι απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την πλήρη εφαρμογή της, ότι «εξακολουθεί να είναι βασικός πυλώνας της ασφάλειας στην περιοχή μας». Ωστόσο, σημείωσε ότι η ΕΕ συζητάει με τις ΗΠΑ και το Ιράν, αναγνωρίζοντας ότι σε ορισμένα ζητήματα υπάρχουν «πολύ σοβαρές διαφορές και αποκλίσεις» και τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση στην περιοχή, η οποία είναι ήδη αρκετά τεταμένη. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα πρέπει να αποφεύγεται». Επίσης, ενημέρωσε ότι έγινε και ξεχωριστή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας που συμμετείχαν και στη συμφωνία του 2015.

Ακόμα ενημέρωσε ότι συζήτησε με τον Πομπέο και το ζήτημα της Βενεζουέλας, όπου η εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι δήθεν η ένωση, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής, πασχίζει για μια «ειρηνική επίλυση της κρίσης». Επί της ουσίας πρόκειται για τη συνέχιση της επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας, όπως επιχειρούν και οι ΗΠΑ, ώστε να ελεγχθεί ο τεράστιος ορυκτός της πλούτος και να περιοριστεί η δράση ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Πάντως, ο Πομπέο σήμερα θα βρίσκεται στο Σότσι της Ρωσίας για συναντήσεις με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για συζητήσεις που θα αφορούν τόσο τη Βενεζουέλα, όσο και άλλα ζητήματα, όπως το Ιράν, η Ουκρανία, η Συρία κ.ά.

Ελληνας ΥΠΕΞ: Ευθυγράμμιση με την ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, ευθυγραμμισμένος με την επεμβατική πολιτική της ΕΕ, ανέφερε τις θέσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τη Λιβύη, τη Βενεζουέλα περί αναζήτησης «πολιτικής λύσης» και προτίμησε να αναφερθεί «στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», όπου, είπε, «η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε αναλυτικά. Εμείς και άλλοι (σ.σ. ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, που ενδιαφέρεται για στρατιωτική βάση στην Κύπρο) στηρίξαμε την παρέμβαση αυτή».

Συνέχισε λέγοντας: «Στη δική μου τοποθέτηση είπα ότι εδώ έχουμε ταυτόχρονα ένα θέμα νομιμότητας, το οποίο είχε τεθεί ήδη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μάρτη 2018, που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το δίκαιο της θάλασσας, που κανείς άλλος δεν ακολουθεί. Πέρα από αυτό το θέμα νομιμότητας, έχουμε ένα θέμα αξιοπιστίας. Τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί αυτή η παρανομία; Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση; Και ένα προφανές ζήτημα αλληλεγγύης. Δήλωσα το αυτονόητο, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση». Τόνισε ότι αυτό «έγινε αποδεκτό ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση», ωστόσο η ΕΕ, που δήθεν αντιδρά στην τουρκική προκλητικότητα, είναι αυτή που την συντηρεί, ενώ το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, όπου οι εταίροι πρέπει να ...συνεννοηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις και προσπάθειες συμβιβασμού σε όλο το χάρτη(2019-10-01 00:00:00.0)
«Μέτρα» και ευχολόγια κατά της Τουρκίας(2019-07-16 00:00:00.0)
Η εν εξελίξει ιμπεριαλιστική επέμβαση και η στήριξή της από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ(2019-05-04 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στις απειλές και κατηγορίες Τραμπ και Πομπέο(2018-07-25 00:00:00.0)
Συνεδριάζει με γεμάτη ατζέντα στη σκιά του ΝΑΤΟ(2017-11-11 00:00:00.0)
Πετρέλαιο: Από το δολάριο σε ευρώ;(2006-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ