Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για να μην παρεμποδιστεί το εκλογικό δικαίωμα των εργαζομένων

Ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στους εργαζόμενους

Να πάρει τώρα μέτρα ώστε να μην παρεμποδιστεί το δικαίωμα στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων απαιτεί από την κυβέρνηση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ταυτόχρονα, κάνει γνωστό ότι «πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων στο ΠΑΜΕ και στα Συνδικάτα για απόπειρα παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «εργοδότες που διατηρούν επιχειρήσεις σε μεγάλες τουριστικές περιοχές ασκούν πίεση, ακόμη και με την απειλή της απόλυσης, για να μη χορηγήσουν σε εργαζόμενους την εκλογική άδεια που προβλέπεται από το νόμο και η οποία δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια (...)

Επειδή αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στους εργαζόμενους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αντί να μένει μόνο στα διαφημιστικά σποτάκια, να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εμποδιστεί κανένας εργαζόμενος να πάει να ψηφίσει, καθώς και να εξασφαλίσει το κράτος για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα για τις μέρες που χρειάζεται να ταξιδέψουν, ελεύθερη - δωρεάν διέλευση από τα διόδια».

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι χορήγηση «ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές» δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ο αριθμός των ημερών άδειας απουσίας, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου, έχει καθοριστεί ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ