Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προϋπολογισμένη» εξαπάτηση

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης εξασφάλισε στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη φτώχεια για τους αγρότες...

Το «γραμμάτιό» του στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης των αγωνιζομένων αγροτών φρόντισε να «εξοφλήσει» χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης. Στο πλαίσιο αυτό, έβγαλε μια «ειδική» ανακοίνωση για να δημοσιοποιήσει πως στο Συμβούλιο Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ εξασφάλισε άλλα 76 δισ. δραχμές στους βαμβακοπαραγωγούς για το 2002. Δηλαδή, κατά τον Γ. Φλωρίδη, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει τώρα να παρκάρουν τα τρακτέρ τους έξω από τα σπίτια τους και να πανηγυρίζουν ξέφρενα, αφού τους εξασφάλισε, κοπιάζοντας... σκληρά στις Βρυξέλλες, περισσότερα φράγκα για το βαμβάκι!

Το ερώτημα όμως που δεν απαντά στη χτεσινή ανακοίνωσή του ο Γ. Φλωρίδης είναι το εξής: Πόσο θα αυξήσουν την τελική τιμή παραγωγού τα 956 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν να προϋπολογιστούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2002 για το βαμβάκι; Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι το ποσό αυτό προϋπολογίστηκε αναγκαστικά με βάση τον ισχύοντα κανονισμό, αφού η παραγωγή στο βαμβάκι προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλη και η διεθνής τιμή του προϊόντος έχει πέσει κατακόρυφα. Και το κυρίαρχο είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί, παρά τα 76 δισ. δραχμές που προστέθηκαν, θα εισπράξουν χαμηλή τιμή στο βαμβάκι και θα υποστούν νέα δραματική απώλεια στο εισόδημά τους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χτες και άλλη μια επιτυχία... Γνωστοποίησε πως το Συμβούλιο Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ δεν έκανε δεκτή την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά κατά 20% μέχρι από το 2002. Μόνο που αυτό φαντάζει πλέον σαν μια φυσιολογική εξέλιξη, αφού προχτές η Κομισιόν ανακοίνωσε τη σχετική πρότασή της για τα καπνά, όπου προβλέπεται διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι το 2004. Τούτο βέβαια γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η κοινοτική χρηματοδότηση κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου, θα μειωθεί η επιδότηση στα «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» κατά 10% και θα μειωθεί το εθνικό πλαφόν από 126.547 τόνους σε 123.073 τόνους το 2002 και 121.846 τόνους το 2003.

Επιπρόσθετα, τίθενται ακόμα και τα εξής ερώτημα: Γιατί ο Γ. Φλωρίδης δεν ανακοίνωσε πόσο αυξάνεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2002 για τη γεωργία; Γιατί δεν ανακοίνωσε από πού κόβονται τα χρήματα για να καλυφτεί η «μαύρη τρύπα» στο βαμβάκι και σε ποια άλλα αγροτικά προϊόντα αυξάνονται τα κονδύλια των επιδοτήσεων; Και ακόμα, γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2002, προϋπολογίστηκαν 85 δισ. δραχμές λιγότερα για τις επιδοτήσεις, σε σύγκριση με το 2001;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ