Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λιγότεροι φόροι για περισσότερα κέρδη

Χειροπιαστή απόδειξη της φορολογικής πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει και ο ισολογισμός εννιαμήνου Γενάρη - Σεπτέμβρη 2001 της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία παρά την τεράστια φετινή αύξηση των κερδών της, κατά 28,4%, πλήρωσε 3,7 δισ. δρχ. λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρσι (!!!).

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, που δημοσιοποιήθηκε χτες, προκύπτουν τα εξής:

  • Τα κέρδη πριν από την πληρωμή του φόρου έφτασαν φέτος σε 30,3 δισ. δρχ. (από 23,6 δισ. στο εννιάμηνο του 2000) με αύξηση 28,4%.
  • Παρά το γεγονός αυτό, ο φόρος για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, πέφτει σε 4,6 δισ. δρχ. (από 8,3 δισ. δρχ. στο εννιάμηνο του 2000) δηλαδή ο μισός περίπου σε σχέση με πέρσι (!!!).
  • Με βάση τους ισολογισμούς, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης στο εννιάμηνο φέτος πέφτει στο 15% από 35% για το 2000.

Ετσι εξηγείται και η λεγόμενη υστέρηση των κρατικών εσόδων, την οποία αναπληρώνουν, με το παραπάνω, τα εργαζόμενα νοικοκυριά και οι συνταξιούχοι της χώρας.

Τα στοιχεία του ισολογισμού που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς αποκαλύπτουν επίσης και τους ευνοημένους του «νέου επιτοκιακού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Η συγκεκριμένη τράπεζα δηλώνει «καθαρά έσοδα από τόκους» (δηλαδή τα έσοδα που προέρχονται από τις διαφορές επιτοκίων ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις) ύψους 56,6 δισ. δρχ. (46,9 δισ. πέρσι) με αύξηση 20,6%.

Τέλος τα κέρδη (προ φόρων) για τις εταιρίες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 28,3 δισ. δρχ. (έναντι 38,5 δισ.), μειώθηκαν δηλαδή κατά 26,5%. Παρά το γεγονός αυτό μετά την πληρωμή του φόρου διαμορφώνονται σε 19,5 δισ. δρχ. (από 17,5 δισ. το 2000). Ετσι, μετά την πληρωμή του φόρου, η εικόνα αλλάζει (σημειώνεται αύξηση κερδών 11,4%), που βέβαια οφείλεται στην ασκούμενη, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, φορολογική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ