Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΜΙΑ
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη

Οι αγρότες της Φθιώτιδας προχωρούν αγωνιστικά και συντονίζονται με τους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους της υπόλοιπης Ελλάδας

Η πραγματοποίηση παμφθιωτικού - παναγροτικού συλλαλητηρίου, την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στη Λαμία, αποφασίστηκε προχτές το βράδυ στην παμφθιωτική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, συντονιστικών επιτροπών και αγροτών, που έγινε προχτές στο Λιανοκλάδι. Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 11 το πρωί στη Λαμία, όπου οι αγρότες θα κατέβουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, τοποθετώντας τα παράλληλα και σε άλλα κομβικά σημεία της περιοχής. Παράλληλα με την απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή σε επίπεδο νομού και λήφθηκε απόφαση για πανελλαδικό συντονισμό.

Στη σύσκεψη, διαπιστώθηκε «η συνεχής χειροτέρευση της κατάστασης στη μικρομεσαία αγροτιά του νομού, εξαιτίας της εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, μέσω της "Ατζέντας 2000", των αντιαγροτικών ρυθμίσεων της ΚΑΠ, που μειώνουν τις παραγωγές, τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και τις τιμές, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτή η πολιτική έχει αρνητικές επιπτώσεις σ' όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και σε όλα τα προϊόντα, όπως βαμβάκι - καπνός - ελιά - σιτάρι - τεύτλα κλπ. και μεθοδικά και γρήγορα συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, δημιουργώντας τους σύγχρονους τσιφιλικάδες».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί, καπνοκαλλιεργητές της Φθιώτιδας, που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο του Λιανοκλαδίου, καθόρισαν και το διεκδικητικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την απαλλαγή για φέτος των μικρομεσαίων αγροτών βαμβακοπαραγωγών από πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και για 150 στρ. νοικιασμένα συνολικά, τιμή στόχου 362 δρχ./κιλό, χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους.
  • Απόσυρση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, διεκδίκηση από την κυβέρνηση της κατάργησης ή αύξησης του πλαφόν, αύξηση πόρων από ΕΕ, κατάργηση προσαρμογής βάρους, κατάργηση της παρακράτησης των εκκοκκιστών 18 δρχ./κιλό, απόδοση της επιδότησης απευθείας στους παραγωγούς.
  • Κατάργηση προκαθορισμού και μετακαθορισμού των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές.
  • Κατάργηση των περιορισμών στην καλλιέργεια βαμβακιού και μη εφαρμογή πλαφόν σε κιλά και στρέμματα για μικρομεσαίους αγρότες.
  • Καμία μείωση ή κατάργηση επιδοτήσεων καπνού, αύξησή τους, περισσότερα δικαιώματα καπνοκαλλιέργειες.
  • Κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας σε σιτηρά, αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας.
  • Λειτουργία της παρέμβασης στην ελαιοκαλλιέργεια, ακόμα και με ευθύνη της κυβέρνησης, επάνοδος της τιμής παρέμβασης.
  • Παρεμβατική τιμή στο λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής (1.100 δρχ./κιλό για τον άσο), εξόφληση παραγωγών με την παράδοση του προϊόντος.
  • Κατάργηση πλαφόν παραγωγής και προστίμων συνυπευθυνότητας για να εισπράττει ο παραγωγός ολόκληρη την επιδότηση, επάνοδος καθεστώτος των μικρών παραγωγών.
  • Να διασφαλίσει η κυβέρνηση τιμή μαύρης ελιάς 400 δρχ./κιλό (200 τεμάχια) και για τις πράσινες ελιές 3.000 δρχ./κιλό (200 τεμάχια).
  • Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας των μεγαλεμπόρων, προστασία παραγωγών και καταναλωτών, προστασία λαδιού από νοθεία και προσμείξεις.

Ακόμα, στο κείμενο των αιτημάτων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη, τονίζεται ότι «αγωνιζόμαστε»: Για παραγωγικό συνεταιρισμό με παρέμβαση από την παραγωγή ως την κατανάλωση, για έλεγχο πολυεθνικών και μονοπωλιακών επιχειρήσεων, που παράγουν μέσα και εφόδια, να μην επιβάλουν αυξήσεις όταν και όσο θέλουν, για να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό, να σταματήσει η παρακράτηση της επιδότησης έναντι χρεών, να σταματήσουν οι πολιτικοί εκβιασμοί στους χρεωμένους, να ρυθμιστούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας, με τρόπο ώστε να μπορούν οι αγρότες, με βάση το εισόδημά τους, να ανταποκριθούν στην εξόφλησή τους. Να επιστραφούν οι κρατήσεις υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές, από 1/1/2001, αφού δεν τις αποδίδουν. Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των αρδευτικών έργων στο νομό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ