Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Γρήγορα η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση»

Βλέπουν κινδύνους στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και τις συγχωνεύσεις τραπεζών

«Ευαίσθητα» για την κυβέρνηση ζητήματα (κοινωνική ασφάλιση, κρατικές δαπάνες κ.ά.) που δε χωρούσαν στις χτεσινές εξαγγελίες για τον προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, η οποία δημοσιοποιήθηκε προχτές, μαζί με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2002.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ:

  • επισημαίνουν τη «μεγάλη αβεβαιότητα του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος» για να προτείνουν στη συνέχεια σαν βασική προτεραιότητα την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», θεωρώντας πως «η προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης πρέπει να λάβει υπόψη της την κρισιμότητα του παράγοντα χρόνου». Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός προτείνει, μεταξύ άλλων, «κίνητρα για περισσότερο ευέλικτη και μεγαλύτερη ηλικία συνταξιοδότησης» και υπογραμμίζει πως «προκειμένου να είναι επιτυχή τα βήματα, απαιτείται η ισχυρή καθοδήγηση της κυβέρνησης».
  • εκτιμούν επίσης ότι «η ισχυρή πιστωτική επέκταση», δηλαδή ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών από τις τράπεζες, «τείνει να αυξάνει τους κινδύνους» επισημαίνοντας ότι οι κανόνες και τα μέτρα που έχουν πάρει μερικές τράπεζες «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως τους κινδύνους για μελλοντικές απώλειες που απορρέουν από την πιστωτική επέκταση».
  • εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τον «υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στην ελληνική τραπεζική αγορά και τις επιπτώσεις από την περαιτέρω συγκέντρωση στον ανταγωνισμό και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος», τα οποία σύμφωνα με την έκθεση «πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά». Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ συστήνει στην Τράπεζα της Ελλάδας «να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προσεκτικά τους κινδύνους για τη σταθερότητα του συστήματος, οι οποίοι μπορεί να προκύψουν από τη δημιουργία τραπεζών που ελέγχουν μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ