Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαρμακερά παιχνίδια σε βάρος ασθενών

Η επιδίωξη μεγαλύτερων τιμών και η προσπάθεια επικράτησης στην αγορά οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων

Φαρμακεροί διαγκωνισμοί και ανταγωνισμοί εκδηλώνονται στο χώρο της εμπορίας των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να στερούνται τα απαραίτητα φάρμακά τους. Τα παιγνίδια που γίνονται αποτυπώνουν τις επιδιώξεις των φαρμακοβιομηχάνων να πετύχουν αύξηση των τιμών και, αφ' ετέρου, την κυριαρχία στην αγορά.

Το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, παρουσιάζεται επειδή οι φαρμακοβιομήχανοι που εισάγουν τα φάρμακα, προτιμούν αντί να τα διοχετεύσουν στην αγορά να τα επανεξάγουν, προκειμένου να κερδίσουν από τις διαφορετικές (υψηλότερες) τιμές που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ. Χτες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε μεν τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά σε βασικά και αναντικατάστατα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, με το πρόσχημα όμως της αντιμετώπισης του προβλήματος έσπευσαν να συνταχθούν με τους φαρμακοβιομηχάνους ζητώντας την... εξισορρόπηση των ελληνικών τιμών στα φάρμακα με τις αντίστοιχες της ΕΕ!!!

Μια έκφραση αυτού του ανταγωνισμού φαίνεται να αποτελεί και η απόσυρση του φαρμάκου Τ4 (είναι για το θυρεοειδή), που παράγεται από την Ελληνική Εταιρία «UNI-FARMA». Στους διαδρόμους ψιθυρίζεται ότι πρόκειται για προσπάθεια απόσυρσης απ' την αγορά ενός φτηνού φαρμάκου, για να αντικατασταθεί από ακριβότερα φάρμακα πολυεθνικών εταιριών. Αλλες πληροφορίες λένε πως η απόσυρση αυτή έγινε όταν η εταιρία εκδήλωσε εξαγωγικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είχαν γίνει πριν την απόσυρση εισαγωγές αντίστοιχων φαρμάκων με πολλαπλάσιες τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ