Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ταλιμπάν και ταλιμπανισμός

Εβλεπα στην τηλεόραση κάποιους Ελληνες Ταλιμπάν να ωρύονται για να πείσουν... για την πίστη τους! Να γίνονται έξαλλοι. Να θέλουν να εξοντώσουν όλους εμάς τους άπιστους. Ιδια εικόνα με το Αφγανιστάν. Και σκέφτηκα, ότι: «...Δε φτάνει από μόνη της η επιστήμη και οι ανακαλύψεις της για να ξεριζωθούν οι προλήψεις». Κύριο συστατικό που πάνω τους πλέκει τον ιστό της η θρησκεία και εγκλωβίζει τους ανθρώπους και τους εκμεταλλεύεται. Μαζί, βέβαια, με τα κοινωνικά συστήματα που την τρέφουν και τα τρέφει.

Πριν από τον Μαρξ αρκετοί φιλόσοφοι πίστευαν ή έκαναν πως πίστευαν, ότι η γνώση - από μόνη της - θα διώξει όλα τα σκοτάδια από τους ανθρώπους και θα τους ελευθερώσει από τη θρησκεία! Το ίδιο πιστεύουν ή κάνουν πως πιστεύουν, ακόμα και σήμερα, διάφοροι «φιλελεύθεροι» φιλόσοφοι και νεοφιλελεύθεροι ψευτοφιλόσοφοι. Τα πράγματα, όμως, απέδειξαν πως δε φτάνει - από μόνη της - η γνώση.

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πως... πίσω από τον ουρανό δεν κρύβεται ο παράδεισος. Γνωρίζουμε πως τη βροχή δεν την προκαλούν οι λιτανείες. Γνωρίζουμε... Η γνώση έχει απλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Πέρα από τα προβλήματα, γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, βιβλία, τέχνη, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα. Η επιστήμη προσφέρει χιλιάδες αποδείξεις για την «υλιστική οντότητα» του σύμπαντος. Και, παρ' όλα αυτά, χώρες «πολιτισμένες» και χώρες «απολίτιστες» πολεμούν κάτω από τα λάβαρα και - με πρόσχημα - τις σημαίες του Χριστού και του Μωάμεθ.

Και θα πολεμούν... αν ο καθένας - που ξέρει - δεν εντάξει στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα του και το ζήτημα της θρησκείας. «Δε φτάνει να καταγγέλλεις τον κλήρο» ότι «συντηρεί τη θρησκεία», πρέπει «να αποδείξεις πως οι ρίζες της θρησκείας είναι βαθιές» και «εμφανίζονται - σχεδόν - ταυτόχρονα με την εκμετάλλευση». Πως σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία «η θρησκεία ταυτίστηκε - πάντα - με τις εκμεταλλεύτριες τάξεις». Και πως θα ξεριζωθεί ολοκληρωτικά όταν ολοκληρωτικά ξεριζωθεί και η ταξική κοινωνία.

Δεν είναι, λοιπόν, γραφικοί οι διάφοροι - και διαφορετικοί - Ταλιμπάν (Ελληνες και ξένοι). Είναι συνειδητό μέρος του συστήματος που αγωνίζεται «για την υποδούλωση των εργαζομένων» και σαν τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Και μαζί τους, βέβαια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όλους όσοι τους διευκολύνουν. Ολους όσοι σκύβουν - δήθεν ευλαβικά - και φιλάνε τα χέρια των παπάδων και των δεσποτάδων. Ολους όσοι συντηρούν, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, το «φαινόμενο» του Χριστόδουλου.

Η θρησκεία είναι «ένα μέσον για την πνευματική υποδούλωση των ανθρώπων». Κανένας, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να κλείνει τα μάτια. Σε «συγκεκριμένες» συνθήκες αυτοί που τραγούδαγαν θρησκευτικούς ύμνους στο Σύνταγμα, κάτω από τη ρασοφορεμένη εξέδρα, μπορεί να (τους) φτάσουν στα άκρα. Η θρησκευτική υποδούλωση έχει δυο όψεις. Την παθητική που λέει «χτύπα με αγά μου να αγιάσω» και την ενεργητική που παίζει το ρόλο του αγά και χτυπάει τον άλλον για να αγιάσει (Με το ζόρι). Κανένας δεν ξέρει ποια από τις δυο είναι η επικινδυνότερη!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ