Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ανάμειξη της «Κόκα-Κόλα» σε δολοφονία συνδικαλιστών

Το συνδικάτο της βιομηχανίας χάλυβα και το Εθνικό Ταμείο για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση στο δικαστήριο του Μαϊάμι ενάντια στην «Coke And Panamerican Begerages Inc», τη μεγαλύτερη εταιρία εμφιάλωσης της πολυεθνικής «Κόκα-Κόλα» στη Λατινική Αμερική, την οποία κατηγορούν ότι σχετίζεται με παραστρατιωτικές ομάδες στην Κολομβία και ότι προσέλαβε τάγματα θανάτου για τη δολοφονία συνδικαλιστών.

Η πιο προφανής περίπτωση συσχετισμού της «Κόκα-Κόλα» με τη δολοφονία συνδικαλιστών έγινε στο Δήμο Καρέπα, βορειοδυτικά του Νομού της Αντιόκια. Ο διευθυντής και ιδιοκτήτης της εταιρίας εμφιάλωσης της «Κόκα-Κόλα», ο Βορειοαμερικανός Ρίτσαρντ Κίρμπι, απείλησε ότι θα σκοτώσει και θα εξαφανίσει τους εργαζόμενους που θα επέμεναν να οργανώσουν το συνδικάτο και θα συνέχιζαν τις συνδικαλιστικές τους δραστηριότητες. Λίγες μέρες μετά δολοφονήθηκαν τέσσερις συνδικαλιστές της εν λόγω εταιρίας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δολοφονήθηκαν στην Κολομβία 4.500 συνδικαλιστές, το έτος 2000 δολοφονήθηκαν 130 και 57 από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC-EP) έχουν τονίσει ότι «η δολοφονία των συνδικαλιστών της "Κόκα-Κόλα" είναι διδακτική για την ανίχνευση των παραστρατιωτικών, αυτών των μυστηριωδών ανδρών, που δεν είναι γνωστό ποιοι είναι. Τι συμφέρον θα μπορούσαν να έχουν σκοτώνοντας έναν συνδικαλιστή; Κανένα. Ποιος έχει συμφέρον να τον σκοτώσει; Η "Κόκα-Κόλα". Οι 4.500 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν από τους παραστρατιωτικούς με απευθείας εντολή των ντόπιων αφεντικών και των πολυεθνικών».

Οι FARC-EP κατήγγειλαν επίσης ότι οι διεθνείς οργανισμοί, υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ, αγνοούν τη γενοκτονία κατά των Κολομβιανών συνδικαλιστών: «Ποιος είναι ο λόγος που ο κ. Κόφι Ανάν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν είπε τίποτε για τη δολοφονία 4.500 συνδικαλιστών; Μήπως επειδή στα μέσα Ιούλη, όταν αναφέρθηκε τελικά στην κολομβιανή σύγκρουση, ωστόσο μόνο για να απαιτήσει από τις FARC-EP να απελευθερώσουν έναν ηγέτη των παραστρατιωτικών που πιάστηκε κατά τη μεταφορά του με ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ;».


Γ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ