Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
Διαγκωνισμοί για τη νομή

Παραδέρνουν οι πρόσφυγες στο Αφγανιστάν, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, κύρια στην Κουντούζ και την Κανταχαρ.

Associated Press

Παραδέρνουν οι πρόσφυγες στο Αφγανιστάν, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, κύρια στην Κουντούζ και την Κανταχαρ.
Περίπου 30 «ηγετικές» προσωπικότητες που αντιπροσωπεύουν «όλες τις φυλές» του Αφγανιστάν αναμένεται να πάρουν μέρος στη Διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν που τελικά θα αρχίσει την Τρίτη λίγο έξω από την πρώην πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, τη Βόννη. Αραγε μπορεί να αποτελέσει κάποια πρόκριση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης;

Αμφίβολο.

Κατ' αρχήν, οι εξελίξεις εντός του Αφγανιστάν ειδικά τα τελευταία 24ωρα, ενέχουν πλείστα στοιχεία και μάλιστα διφορούμενα. Η προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Η πολιορκία της Κουντούζ επί δεκαημέρου, οι διαπραγματεύσεις του Ουζμπέκου φύλαρχου, Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ - που σύμφωνα με τις πληροφορίες στηρίζεται από τις ΗΠΑ - κατά μόνας, με το μουλά Φαζίλ για την παράδοση των Ταλιμπάν, οι επιθέσεις κατά της πόλης από τρία μέτωπα, δύο των Τατζίκων και ένα του Ντόστουμ μετά από προσωπική διαταγή του Τατζίκου, πρώην πρωθυπουργού και «ηγέτη» της Βόρειας Συμμαχίας Μπουρχανουντίν Ραμπανί - που οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει την υποστήριξη της Ρωσίας - καταδεικνύουν ότι οι «τριβές» και μάλιστα αρκετά έντονες εντός της Βόρειας Συμμαχίας, έχουν αρχίσει. Αναφορές μάλιστα υπάρχουν και για τις άλλες δυνάμεις, που συμμετέχουν στη συμμαχία αυτή των Μουτζαχεντίν, και κυρίως αφορούν τους Χαζάρους, Σιίτες και στηριζόμενους από το Ιράν, να έχουν «απομακρυνθεί ψυχικά» από την έτσι και αλλιώς χαλαρή σχέση τους με τη Βόρεια Συμμαχία.

Συνάμα, το αιματηρό παρελθόν της Βόρειας Συμμαχίας έχει ξαναζωντανέψει με τις καταγγελίες για τις βιαιότητες και τις μαζικές δολοφονίες Ταλιμπάν και Παστούν στη Μαζάρ ι Σαρίφ από τα στρατεύματα του Ντόστουμ, αλλά και στην Καμπούλ, ενώ διάφορες φατρίες της Βόρειας Συμμαχίας έχουν ήδη χωρίσει την πόλη σε ζώνες. Επίσης, διάφοροι Δυτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η Βόρεια Συμμαχία, μετά το πράσινο φως που της έδωσαν οι «μεγάλες δυνάμεις» και κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δεν πρόκειται να παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας.

Προς αναζήτηση «μετριοπαθών»

Θα τα κρατήσει παρότι, «φυλετικά» αποτελεί μειονότητα... αφού από την άλλη πλευρά, οι Παστούν που αποτελούν και το 39% του συνολικού πληθυσμού του Αφγανιστάν, μέχρι στιγμής ελάχιστα αναμένεται να εκπροσωπηθούν αφού μέχρι τώρα, η πιο οργανωμένη και συνεκτική δύναμη στους κόλπους των Παστούν είναι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι φυσικά έχουν αποκλειστεί από τη διάσκεψη! (Οι Ταλιμπάν που φαίνεται να κρατούν στο Νότο, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τις προβλέψεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ περί διχοτόμησης!)

Οι διοργανωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα αναζήτησης «μετριοπαθών» και αποδεκτών Παστούν για να «εξασφαλίσουν μία ευρεία, πολυφυλετική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση», αφού οι μοναδικοί εκπρόσωποι είναι ελάχιστοι και έχουν κυρίως συσπειρωθεί γύρω από τον πρώην μονάρχη Ζάχερ Σαχ, ο οποίος ενώ αρχικά προέβαλλε σαν «μοναδική λύση» - και ακόμη ο ΟΗΕ στηρίζει τις ελπίδες του σε αυτόν - δείχνει να έχει χάσει κάποια από την αίγλη του.

Ισως ηχεί κυνικό αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον στη Διάσκεψη που επισήμως θα ανοίξει τις πύλες της την Τρίτη, έγκειται στην παράταξη των δυνάμεων και κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι «εκπρόσωποι» των χωρών που τους στηρίζουν, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, κ.ά. Παρασκηνιακά ήδη οι τριγμοί φάνηκαν και από τη στιγμή που οι διοργανωτές της διάσκεψης εξαναγκάστηκαν να την αναβάλλουν κατά 24 ώρες προκειμένου όπως δήλωσε ο Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του Λαχντάρ Μπραχίμι, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, «να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς αρκετό χρόνο για να έρθουν». Η καθυστέρηση θα επιτρέψει επίσης σε 20 έως 30 Αφγανούς εκπροσώπους που αναμένεται να συμμετάσχουν να συζητήσουν μεταξύ τους και με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ πριν από την επίσημη έναρξη της διάσκεψης.

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη στοιχείο. Αυτό καθ' αυτό το γεγονός της πραγματοποίησης στη Γερμανία της «Διάσκεψης για το μέλλον του Αφγανιστάν». Γεγονός, το οποίο αποτελεί μία εξ αντικειμένου αναβάθμιση του ρόλου της Γερμανίας στον συγκεκριμένο πόλεμο και τη διεθνή πολιτική σκηνή γενικότερα.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ