Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Αστυνομική καταστολή σε βάρος της κινητοποίησης εργατικών σωματείων και φορέων στη Φυλή που διεκδικούν το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής

Από την κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ
Από την κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ
Αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμα και με την παρουσία μπράβων που είχε επιστρατεύσει η δημοτική αρχή της Φυλής, ήρθαν σωματεία και φορείς που διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στη νέα χωματερή στις αυλές τους. Η κινητοποίηση που διοργανώθηκε με αφορμή τη φιέστα της ορκωμοσίας του δημάρχου Παππού, που στηρίχτηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς στη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρήθηκε να εμποδιστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, χτυπώντας διαδηλωτές.

Αποφασιστικά, οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο σημείο της ορκωμοσίας, ξεδιπλώνοντας πανό και εκφράζοντας τη λαϊκή απαίτηση να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για νέα χωματερή, για να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ.

Το κεντρικό πανό έγραφε: «Ξεσηκωμός παντού! Φτιάχνουν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή». Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έδωσε επίσης το «παρών» στην κινητοποίηση με το δικό του πανό που έγραφε: «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις ζωές μας». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Το μεσημέρι της Παρασκευής εργατικά σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα και την Αττική διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), όπου είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να προωθήσει, μετά την απόφαση για νέα χωματερή στη Φυλή, και τη μετατροπή λατομείων σε χωματερές, στο πλαίσιο του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Τις δυνάμεις καταστολής παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές στη Φυλή
Τις δυνάμεις καταστολής παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές στη Φυλή
Η συνεδρίαση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, όμως, όπως τονίστηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, απαιτείται αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς είναι πρόσφατη η μεθόδευση αναβολής της συνεδρίασης για τη νέα χωματερή στη Φυλή, που τελικά έγινε λίγες μέρες μετά στα μουλωχτά.

Στην κινητοποίηση καλούσαν και συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η ΟΓΕ και άλλοι. Ακόμα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου. Το «παρών» έδωσε και ο δήμος Κρωπίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούλης, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Σημείωσε πως αντικείμενο των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του ΕΔΣΝΑ και λίγο αργότερα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής είναι να εφαρμόσουν έναν αντιλαϊκό - αντεργατικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα που περιλαμβάνει «επέκταση της χωματερής, νέα χωματερή στα Ανω Λιόσια». Τόνισε: «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης λέμε ότι οι κομμουνιστές και αγωνιστές δήμαρχοι τα λατομεία τα έκαναν θέατρα και Κέντρα Πολιτισμού, δεν τα έκαναν χωματερές για να θάβουν όχι μόνο τα απορρίμματα αλλά και τους ανθρώπους με τον καρκίνο».


Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η «σύγχρονη» πολιτική τους, «που θα μας επαναφέρει στην "κανονικότητα", που έχει τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα, τους εργολάβους να κάνουν τρελό χορό εκατομμυρίων και τα απορρίμματα να θάβονται. Αυτός ο σχεδιασμός απορρίφθηκε το 2014 και τώρα το 2019 ήρθαν να τον επιβάλουν με τη γνωστή τακτική "του αδιεξόδου", πως τάχα δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Για να συνεχίζεται ο τρελός χορός εκατομμυρίων και η υποβάθμιση των εργατικών - λαϊκών γειτονιών που ζουν μέσα στον καρκίνο, στη φτώχεια και την ανεργία (...) Τώρα οι εργαζόμενοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω».

Ακόμα στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Πετρούπολης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον ΕΔΣΝΑ, ο δήμαρχος Πετρούπολης.

Παρέμβαση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, που όρισε μόλις μία μέρα πριν η διοίκηση Δούρου και λίγες ώρες πριν παραδώσει την Περιφέρεια στη διοίκηση Πατούλη.

Ο Γ. Πρωτούλης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση κωμωδία αφού η προηγούμενη διοίκηση έχει στρώσει το έδαφος στη νέα διοίκηση του Γ. Πατούλη για την προώθηση περαιτέρω αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως η επέκταση της χωματερής της Φυλής.

Για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία - παρωδία οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ