Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Με επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα εγκαινιάζεται η β' φάση

Η μετατροπή της χώρας σε απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο μεθοδεύεται με τη διεύρυνση της Συμφωνίας για τις βάσεις

Τη δεύτερη φάση του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ αναμένεται να εγκαινιάσει στις 5 Οκτώβρη στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, σε συνέχεια μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ.

Οι ενότητες που περιλαμβάνει ο «Στρατηγικός Διάλογος» είναι μέχρι στιγμής οι εξής: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Και, βέβαια, στην πρώτη γραμμή της εμβάθυνσης της συνεργασίας των κυβερνήσεων ΗΠΑ - Ελλάδας είναι η «ανανέωση» - διεύρυνση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστής και ως Συμφωνίας για τις βάσεις. Στόχος είναι να προσαρμόσουν τη Συμφωνία στις σημερινές ανάγκες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μαγνήτη κινδύνων, σε συνθήκες που οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην περιοχή.

Βεβαίως τα σχέδια πολεμικής προπαρασκευής πάνε χέρι χέρι με βλέψεις για διεύρυνση των αμερικανικών μπίζνες στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τους κλάδους της Ενέργειας, της ναυπηγοεπισκευής, της διαμετακόμισης, της ιδιωτικοποίησης λιμένων κ.λπ.

Γι' αυτό άλλωστε ο Πομπέο θα συνοδεύεται στην Ελλάδα από σειρά στελεχών που θα επισκεφθούν επιμέρους υπουργεία, για να συμφωνήσουν με τους ομολόγους τους, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, τα αντίστοιχα «πρότζεκτ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ακόμα και το υπουργείο Πολιτισμού.

Μαζί με τον Πομπέο π.χ. θα βρεθεί στην Αθήνα η Μαρί Ρόις, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, και θα επισκεφθεί τα αντίστοιχα ελληνικά υπουργεία. Για την προετοιμασία της συνάντησης και τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού συμφωνήθηκε να συνεργαστούν στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας και του υπουργείου, ώστε να υπάρξει κοινή δήλωση των σχετικών προθέσεων των δύο κυβερνήσεων, διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλα υπουργεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, αυξημένη είναι και η δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος διεξάγει ένα μπαράζ προπαρασκευαστικών συναντήσεων. Οι επαφές του τελευταίου διαστήματος περιλάμβαναν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και το υπουργείο Τουρισμού, ώστε να ενισχυθούν οι «δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς», όπως είπε ο Ν. Δένδιας.

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, για τις ΗΠΑ αναχωρεί την Κυριακή 22/9 ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί, στο περιθώριο των εργασιών θα «τρέξει» και πρόγραμμα επαφών. Η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες για την Τρίτη 24/9. Θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν την Τετάρτη 25/9.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τις αποσκευές γεμάτες δεσμεύσεις για εμβάθυνση της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-07-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται νέα συνάντηση κορυφής με τις ΗΠΑ (2019-01-16 00:00:00.0)
Δηλώσεις που υποδηλώνουν πρόθεση διαπραγματεύσεων (2018-08-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στις απειλές και κατηγορίες Τραμπ και Πομπέο (2018-07-25 00:00:00.0)
«Μεγάλη πρόοδο» βλέπει ο Τραμπ (2018-07-14 00:00:00.0)
Στην ατζέντα επικίνδυνα σχέδια και ρόλοι (2018-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ