Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, έναν τόπο όπου τη δεκαετία 1940 - 1950 γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες των αγώνων του ελληνικού λαού, των αγώνων που στην πρώτη τους γραμμή βρέθηκε το ΚΚΕ, έγιναν το πρωί της Κυριακής τα εγκαίνια του νέου Μουσείου που ίδρυσε η ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένου στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι - Πρεσπών. Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να ξεναγηθούν στα εκθέματα του Μουσείου και να δώσουν μαχητικά το «παρών» στα εγκαίνιά του, τιμώντας τους χιλιάδες αγωνιστές που μπήκαν μπροστά στον αγώνα για τη λευτεριά του λαού και του τόπου. Με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα, με τα πανό και τα συνθήματά τους, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πατώντας σε τούτα τα χώματα που βάφτηκαν από το αίμα των συντρόφων τους, δήλωσαν την απόφαση να κρατήσουν ανοιχτό αυτόν το δρόμο που θα οδηγήσει στη νίκη.

Ο χώρος έξω από το Μουσείο, η πλατεία του χωριού, στολίστηκε με τα τιμημένα χρώματα, τα σύμβολα και τα πανό του ΚΚΕ. «Τιμή και δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριες των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ. Συνεχίζουμε έως την τελική νίκη». «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ».

Ενώ και τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα, μεταφέρθηκαν με τον άνεμο πάνω στα βουνά, πέρα από τα σύνορα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και μάλιστα προσέφεραν διάφορα αντικείμενα για την έκθεσή τους στο Μουσείο. Επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Πρεσπών.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευχαρίστησε τους κατοίκους της περιοχής, τους κατοίκους της Καλλιθέας που φιλοξενούν στο χωριό τους το Μουσείο, το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών και τη δημοτική του αρχή, τον δήμαρχο, κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, για την παραχώρηση του χώρου του παλιού Δημοτικού Σχολείου για την κατασκευή του Μουσείου. Επίσης, ευχαρίστησε την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, τον Κώστα Τερψόπουλο, που από την αρχή στήριξαν με υπογραφές το αίτημα για παραχώρηση του χώρου.

Τόνισε ότι το Μουσείο από την αρχή έως το τέλος έγινε χάρη στην εθελοντική εργασία δεκάδων συντρόφων από τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, την Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και από την Οργάνωση Περιοχής της ΚΝΕ. Σημείωσε ότι το νέο Μουσείο προσθέτει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματός μας, της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Ερχεται σαν συνέχεια στα Μνημεία που έχουν ήδη στηθεί από το ΚΚΕ σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Και κατέληξε: «Σήμερα, το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.

(...) Η κατάκτηση της αντικειμενικής αλήθειας, με τα ανάλογα ταξικά συμπεράσματα, είναι διαδικασία απαραίτητη για τη διαμόρφωση επαναστατικής κομμουνιστικής συνείδησης, ανάλογης ικανότητας στην οργάνωση της ταξικής πάλης στις σημερινές συνθήκες.

Μελετάμε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε. Αυτή θα είναι έμπρακτη τιμή στην ηρωική πορεία του Κόμματός μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, για έργα και παρεμβάσεις που έγιναν στο σύντομο διάστημα που ο λαός ήταν αφέντης στον τόπο του. Ανοιγμα δρόμων, επιδιορθώσεις γεφυρών, καθαρισμό σπιτιών, πηγαδιών κ.λπ. Ο Υμνος του ΔΣΕ και τα τραγούδια των ανταρτών αντήχησαν και πάλι στα γύρω χωριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ