Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκαιρη η έκδοση που «ζωντανεύει» την απεργία του 1977

«ΛΑΡΚΟ '77: Το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. Γενάρης - Μάης 1977»: Η έκδοση για τον απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση 43 χρόνια πριν, όπως επανακυκλοφόρησε από την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, είναι και σήμερα επίκαιρη.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που δίνουν έναν σκληρό και δύσκολο αγώνα, μπορούν να πατήσουν στα χνάρια που άφησε η πάλη των συναδέλφων τους.

Στην έκδοση αποτυπώνονται μέσα από τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» οι μέρες της απεργίας που ξεκίνησε στις 27 Γενάρη 1977, με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Απέναντί τους οι απεργοί είχαν όχι μόνο τον Μποδοσάκη, ιδιοκτήτη της επιχείρησης, αλλά και ολόκληρη την κρατική μηχανή, με κυβέρνηση τότε τη ΝΔ, που έστελνε δυνάμεις καταστολής για να χτυπήσει τον αγώνα.

Η επανέκδοση εμπλουτίστηκε με δύο άρθρα εργατών της ΛΑΡΚΟ, του Χρήστου Οικονόμου, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ το 1977, και του Γιώργου Ρούσση, Γραμματέα της ΚΟΒ Λάρυμνας - Μαρτίνου του ΚΚΕ και εργάτη στη ΛΑΡΚΟ από το 1967 έως το 2004, ενώ προλογίστηκε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που την περίοδο εκείνη, αλλά και αργότερα, ως στέλεχος του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή, είχε άμεση σχέση με την απεργία και με τους μετέπειτα εργατικούς αγώνες στη ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ