Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουμε μια γροθιά, με όπλο την πλατιά αλληλεγγύη

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση στη Χαλκίδα, ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ανέφερε μεταξύ άλλων για τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων:

«Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Ψηφίσανε ξεχωριστά το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Ολοι παρέα το τρίτο. Ολοι παρέα εφαρμόζουν και τα τρία. Ετσι και στη ΛΑΡΚΟ. Διαχρονικά ο ένας την απαξίωνε και ο άλλος την εγκατέλειπε (...) Είναι δύσκολο να πεις ποιος φταίει περισσότερο, γιατί ο καθένας τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος (...) Η πολιτική που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, τις ΣΣΕ, η ίδια πολιτική εκποιεί και κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, η ίδια πολιτική έκλεισε τον "Σκαλιστήρη" και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας", τη ΣΕΛΜΑΝ, τη ΝΕΟΣΕΤ, την ΙΝΤΕΡΚΕΜ, τον "Τσαούσογλου", η ίδια πολιτική μας σκοτώνει στην ώρα εργασίας, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, κλείνει λιγνιτικές μονάδες, στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Ολα για το κέρδος».

«Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες», πρόσθεσε, «εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βγάλαμε συμπεράσματα ολόκληρης ζωής (...) Μέχρι χτες όλοι μας ενημερωνόμασταν από τα μεγάλα, "σοβαρά" κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες του διαδικτύου. Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτοί οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι άλλα τους λέμε και άλλα γράφουν, ή γράφουν κατά παραγγελία των αφεντικών τους. Φωνάζουν τους υπουργούς, μονολογούν μπροστά στο γυαλί και ρίχνουν δηλητήριο. Λένε ψέματα και συκοφαντούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό το έγκλημα που πραγματοποιούν εις βάρος του».

Το μπόι μας το μετράμε στους αγώνες μας και στην εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη

Και συνέχισε: «Συνάδελφοι, ψηλά τη σημαία του αγώνα. Δεν φοβόμαστε να βλέπουμε τον χάρο κατάματα καθημερινά. Εχουμε βγάλει από το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, στις πλάτες μας, 80 φέρετρα. Φλερτάρουμε με τον καρκίνο και τα εγκαύματα, με τους ακρωτηριασμούς. Θα φοβηθούμε μια χούφτα λακέδες; Εμείς το μπόι μας δεν το μετράμε σούρουπο. Το μετράμε σήμερα, εδώ, ντάλα μεσημέρι, βλέποντας τον ήλιο κατάματα. Το μετράμε στην τέταρτη κατά σειρά μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιούμε μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Το μετράμε στα εκατοντάδες μηνύματα και ψηφίσματα αλληλεγγύης που δεχόμαστε από την Ελλάδα και από το εξωτερικό».

«Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα», τόνισε, «σε πάνω από 50 πόλεις, στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο, παράλληλα η εργατική τάξη φωνάζει: Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες! Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος έχουνε πάρει στα χέρια τους τις θέσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τις μοιράζουν σε κάθε γειτονιά της χώρας μας. Τίμιοι δημοσιογράφοι, εφημερίδες και ΜΜΕ που υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα μας βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Καθημερινά είναι δίπλα μας και στέλνουν ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ. Η αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ γρήγορα θα μαθευτεί σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλη την εργατική τάξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Οπλο μας οι συλλογικές αποφάσεις και δράση

«Οσο θα τους γυρίζουμε την πλάτη και θα είμαστε μια γροθιά, συσπειρωμένοι στα τίμια, δίκαια και τα μόνα ρεαλιστικά αιτήματά μας, τόσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη, τόσο θα πέφτουν στο κενό τα ύπουλα σχέδιά τους», επισήμανε. «Ηδη έχουν ξεκινήσει και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ρίξουν γέφυρες για να μη διευρυνθεί άλλο το μέτωπο αλληλεγγύης. Θέλουν να μας βάλουν, ενώ τα ψήφισαν, στο τραπέζι του διαλόγου για να διαλέγουμε κάθε φορά με τι θα μας τσακίζουν. Σήμερα, η παρουσία μας στην Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας αυτόν τον συμβολισμό έχει. Κόβουμε κάθε γέφυρα μαζί τους. Αν θέλουν διάλογο, να αποσύρουν την τροπολογία που κάνει πλιάτσικο στη ΛΑΡΚΟ».

Και υπογράμμισε: «Την Παρασκευή που πέρασε, στην πράξη τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων ακύρωσαν απολύσεις που ετοίμαζε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και εργολάβος, ακύρωσαν περικοπές κεκτημένων, απαίτησαν να καταβληθεί εδώ και τώρα το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι της ΛΑΡΚΟ. Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από ποτέ. Ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί για να ισοπεδώσει τις ζωές μας και να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να μας βρει μια γροθιά, όπως είμαστε σήμερα (...) Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και μαζικά. Οπλο μας οι συλλογικές αποφάσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις και η καθημερινή δράση».

Αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική

Στην ομιλία του ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Ευβοίας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Καθοριστικός παράγοντας για τον αγώνα που διεξάγεται στη ΛΑΡΚΟ είναι η παλικαρίσια στάση των ίδιων των εργαζομένων, που κρατάνε ψηλά τη σημαία του αγώνα και έτσι μπορούμε να τον στηρίξουμε. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας (...) Ποιοι είναι αυτοί που λένε ότι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είναι μονόδρομος; Είναι οι ίδιοι που λένε ότι η σύνταξη πρέπει να είναι στα 67 έτη και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, οι ίδιοι που θέλουν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης». Πρόσθεσε ότι «η εργασιακή ζούγκλα δεν προέκυψε τους τελευταίους 7 μήνες της ΝΔ. την ίδια ανάπτυξη υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις που θεό τους έχουν την υπεράσπιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας».

«Θα κάνουμε κι άλλες κινητοποιήσεις για την απόσυρση της τροπολογίας - έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ, γιατί πάνω απ' όλα το χρωστάμε στους συναδέλφους που έχουμε χάσει στα εργατικά ατυχήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εύβοιας.«Ολοι μαζί μπορούμε και στο τέλος θα είμαστε νικητές», τόνισε. «Σήμερα όλη η Ελλάδα απεργεί και φωνάζουμε κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, λέμε όχι σε όλους τους αντεργατικούς νόμους, όπως και στην τροπολογία - έκτρωμα που πέρασε για τη ΛΑΡΚΟ και που σε ένα χρόνο ή θα δοθεί ο ορυκτός πλούτος σε κάποιον ιδιώτη ή θα πτωχεύσει και 1.200 οικογένειες θα είναι στην ανεργία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΛΑΡΚΟ θα ξανανάψει μέσα από τους αγώνες και την πολύμορφη αλληλεγγύη (2022-10-11 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα για να μη μείνουν στον δρόμο (2022-02-08 00:00:00.0)
«Παραμένουμε στα πόστα μας, συνεχίζουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι!» (2022-02-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, με τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης (2021-07-30 00:00:00.0)
Την Πέμπτη 29 Ιούλη η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης (2021-07-27 00:00:00.0)
Ενας για όλους και όλοι για έναν! (2020-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ