Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Επιπλέον 56 κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων στα 2.011, εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Ηλικία μεταξύ 18 και 39 ετών έχει το 30,8% των κρουσμάτων, μεταξύ 40 και 64 ετών το 45,2%, 65 ετών και άνω το 21,3% και κάτω των 17 ετών είναι λιγότερο από το 2,8% (53 παιδιά).

Οι διασωληνωμένοι είναι 77, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Οι 14 είναι γυναίκες, το 75% είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 15 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θανάτων να είναι 90, με μέση ηλικία τα 73 έτη. Το 89% απ' αυτούς είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 35.432 δείγματα.

Μετά το θάνατο ασθενούς από κορονοϊό, που είχε μεσογειακή αναιμία, χτες το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι πλέον η πληθυσμιακή ομάδα με το συγκεκριμένο νόσημα εντάσσεται στην επικαιροποιημένη λίστα με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανή σύνδεση του καπνίσματος ως παράγοντα κινδύνου στην πανδημία, το συγκεκριμένο στοιχείο αποτελεί πλέον μέρος του εθνικού μητρώου καταγραφής των ασθενών.

Χτες, εξάλλου, είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), στην οποία επισημαίνεται ο κίνδυνος για αύξηση των θανάτων και της αναπηρίας από τα ΑΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Σε 55 χώρες καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων με ΑΕΕ αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση όσο και στη φάση της αποκατάστασης στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σ. Τσιόδρας, κάτω από το βάρος της συγκεκριμένης έρευνας, είπε «ότι επειδή υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει "δεν πάμε στο νοσοκομείο" για σοβαρούς λόγους». Μόνο που στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων, έχουν πάψει να λειτουργούν χιλιάδες κρεβάτια που αντιμετώπιζαν άλλες σοβαρές ασθένειες και η κυβέρνηση τα ενέταξε πλέον στο σχέδιο για τον κορονοϊό, αφήνοντας χιλιάδες ασθενείς στον αέρα.

Τα 3.000 - 4.000 κρεβάτια που διατυμπανίζει ότι εξασφάλισε για τον κορονοϊό, δεν είναι καινούρια κρεβάτια που ανοίχτηκαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Είναι αυτά που στερήθηκαν από άλλες ασθένειες και μέχρι προχτές το υπουργείο παρουσίαζε την κάμψη των υπόλοιπων ασθενών που επισκέπτονται το ΕΣΥ ως κάτι «ανεξήγητο». Οσο για τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, επανέλαβε το προκλητικό αφήγημα του «αν και όσο χρειάζεται», μιλώντας για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ προσπάθησε να μετατοπίσει το βάρος για την πρόληψη και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας σε διαφημιστικές καμπάνιες ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ