Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συγκυβέρνηση Νετανιάχου - Γκαντς ή εκλογές;

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακοινώσει έως την Πέμπτη την απόφασή του

TEΛ ΑΒΙΒ.--

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνέχισαν χτες την ακρόαση επιχειρημάτων των διάδικων δικηγόρων στην υπόθεση που αφορά τη νομιμότητα ή όχι της πρόσφατης συμφωνίας για κυβέρνηση ενότητας ανάμεσα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, έως το τέλος της βδομάδας, σε μέρη της συμφωνίας ή στο σύνολό της, τότε (στην πρώτη περίπτωση) οι Νετανιάχου και Γκαντς θα πρέπει να τροποποιήσουν ανάλογα τη συμφωνία τους. Σε περίπτωση που το Ανωτάτο Δικαστήριο αποφανθεί πως η συμφωνία τους είναι παράνομη, τότε το Ισραήλ θα οδηγηθεί για τέταρτη φορά, μέσα στον τελευταίο χρόνο, σε εκλογές...

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Εσθήρ Χαγιούτ, στη διάρκεια της ακρόασης που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, τόνισε πως η συμφωνία για συγκυβέρνηση ανάμεσα στους Νετανιάχου και Γκαντς δεν οδηγεί «σε αυτοκτονία τη δημοκρατία», όπως υποστήριξαν οι ενάγοντες. Φάνηκε έτσι να συμφωνεί με τον γενικό εισαγγελέα Αβιχάι Μεντελμπλίτ, ο οποίος είχε αποφανθεί πριν από λίγες μέρες πως είναι καθ' όλα νόμιμη η συμφωνία συγκυβέρνησης για εναλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τους πρώτους 16 μήνες, διαμοιρασμό υπουργείων και προσάρτηση παλαιστινιακών περιοχών της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ. Ωστόσο η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί από τη στάση και των άλλων μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου που συμμετέχουν στην εξέταση της υπόθεσης.

Κατά της συμφωνίας συγκυβέρνησης Νετανιάχου - Γκαντς έχουν γίνει οκτώ προσφυγές, μία εκ των οποίων από το κόμμα «Υπάρχει Μέλλον» (Γες Ατίντ) του δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ, που είχε συμμαχήσει με το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ.

Η δίκη για έξι υποθέσεις διαφθοράς κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που κατέχει το ρεκόρ μακροβιότερου πρωθυπουργού στο Ισραήλ, αναμένεται, μετά από αναβολές εξαιτίας της επιδημίας, να ξεκινήσει στα μέσα Μάη.

Νέες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Πάντως, το Σαββατοκύριακο έγιναν για τρίτη συνεχή βδομάδα διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών κατά του Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν για αυταρχισμό και διαφθορά.

Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές τηρώντας απόσταση περίπου 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ράμπιν του Τελ Αβίβ και το βράδυ της Κυριακής εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν για τον ίδιο λόγο έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία επί των οδών Σμολένσκι και Μπαλφούρ της Ιερουσαλήμ, κρατώντας στα χέρια μαύρες σημαίες, συμβολίζοντας το «θάνατο της δημοκρατίας στο Ισραήλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι ακροάσεις προσφυγών κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης (2023-08-04 00:00:00.0)
Προωθούν τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών (2020-05-09 00:00:00.0)
Παζάρια για κυβέρνηση ή εκλογές (2020-04-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2020-04-14 00:00:00.0)
Παζάρια Νετανιάχου και Γκαντς για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» (2020-03-14 00:00:00.0)
«Μαγειρεύουν» συνδυασμούς για νέα κυβέρνηση (2020-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ