Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιμέτωποι με αναστολή Συμβάσεων, απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία

Περιοδεία από το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Αθήνας έκανε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σωματείων και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο.

Στην αντιπροσωπεία, που συζήτησε με τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, σε επισιτιστικά και άλλα καταστήματα που λειτουργούν στο αεροδρόμιο, συμμετείχε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με την επιβατική κίνηση να κινείται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το «θαύμα» της «τουριστικής ανάπτυξης» να έχει δώσει τη θέση του στους άδειους διαδρόμους του αεροδρομίου, οι εργαζόμενοι που ξεζουμίζονταν τα προηγούμενα χρόνια πληρώνουν τώρα ξανά τα «σπασμένα», αυτήν τη φορά με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις στο εισόδημά τους και νέα επίθεση στα δικαιώματά τους. Το ελάχιστο προσωπικό που έχει επιστρέψει στη δουλειά, καθώς η αναστολή συμβάσεων συνεχίζεται για μεγάλο μέρος των εργαζομένων, αντιμετωπίζει τη μείωση του χρόνου εργασίας και του εισοδήματός του, μέσα από την εφαρμογή του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» που σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι εταιρείες.

Σε «Aegean» και «Goldair», όπου εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία, «το πρόγραμμα εργασίας είναι εβδομαδιαίο και οι εργαζόμενοι απασχολούνται 20 ώρες σε πενθήμερη βάση, ανάλογα όμως με τις "επιχειρησιακές ανάγκες"», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα.

Αντίστοιχα, σε «Swissport» - «Skyserv», η εργοδοσία αφού απέλυσε το 70% του προσωπικού που δούλευε με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έχει άλλο ένα 20% σε αναστολή, καλεί εργαζόμενους να δουλέψουν τη μέρα του ρεπό τους, ενώ επιστρατεύει εκβιασμούς, προκειμένου «να συναινέσουν σε μείωση μισθού». Στο φόντο αυτό, οι λιγοστοί εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με μειωμένους μισθούς κατά 20%.

«Καμία "Συν-Εργασία" με κυβέρνηση και εργοδοσία! Προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωση που μοίρασε στη χτεσινή εξόρμηση. «Είναι θράσος να μας μιλάνε για "βιωσιμότητα" των επιχειρήσεων αυτοί που θησαύρισαν στις πλάτες μας», ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει «τα 500 εκατ. αποθεματικά της "Aegean" και τις νέες επενδύσεις για επέκταση στα Βαλκάνια και όχι μόνο», τα εκατομμύρια που «τσεπώνει η "SkyExpress" για τις "άγονες" γραμμές», τα δεκάδες εκατομμύρια «που οι επιχειρηματίες στις αερομεταφορές επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια και σε άλλους κλάδους (μεταποίηση, τουρισμό, Ενέργεια κ.λπ.)».

Εκτός από τις ανακοινώσεις, στους εργαζόμενους μοιράστηκε το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας του Εργατικού Κέντρου «Πρωτεργάτης», στις σελίδες της οποίας έχουν συμπεριληφθεί τα προβλήματα των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα είναι η οργάνωση, η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για να έχουν μισθό και δικαιώματα, να έχουν εισόδημα όλοι, να μην αποδεχθούν τη μείωση του μισθού που ήδη έχει επιβληθεί κατά 20%, να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα επανέλθουν στη δουλειά και αυτοί που είναι σε αναστολή να παίρνουν το σύνολο του μισθού τους», τόνισε σε δήλωσή του ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καλώντας τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στα σωματεία και στην πάλη, για να μπει φρένο σε αυτήν την κατάσταση. «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», σημείωσε και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια την οικονομική κρίση αλλά και τις συνεχόμενες χρονιές της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρήσεων, όταν οι αφίξεις και τα έσοδα έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ