Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήσεις επί των διευθετήσεων

Τις διευθετήσεις που «τρέχουν» σε όλα τα μέτωπα από την κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις που έγιναν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις προηγούμενες μέρες με Αιγύπτιους εμπειρογνώμονες, στο πλαίσιο των συνομιλιών Ελλάδας - Αιγύπτου για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών των δύο πλευρών, μετά από εκείνον της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κάιρο. Αγκάθι παραμένει το Καστελόριζο, το οποίο η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με άλλες πηγές («Καθημερινή»), ο Ιούλης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία αυτών των συνομιλιών, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει μια συμφωνία, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα βασίζεται στη λεγόμενη «μέση γραμμή», αλλά σε μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών έναντι της αφρικανικής ενδοχώρας. Αλλωστε, σε προηγούμενες φάσεις οι Αιγύπτιοι ζήτησαν να αναγνωριστεί 0% επήρεια στο Καστελόριζο και ελάχιστη σε νησιά όπως Ρόδος, Κάρπαθος αλλά και Κρήτη. Σε αυτό το φόντο, του παζαριού κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλος, έλεγε ότι η επιτυχία της όποιας συμφωνίας, «εφόσον επιτευχθεί, θα κριθεί κυρίως από το κατά πόσον θα ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο», αν και το παραπάνω πλαίσιο συζητήσεων κάθε άλλο παρά ακύρωση συνιστά... Ερωτηθείς, δε, αν υπάρχει περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε ότι κάτι τέτοιο «εγκυμονεί και τον κίνδυνο εμπλοκής άλλης χώρας», εννοώντας την κατά τα άλλα «απομονωμένη» Τουρκία.

Ο ίδιος βέβαια έδειξε προς ακόμα βαθύτερη εμπλοκή, λέγοντας ότι «εάν θέλει μια χώρα να έχει λόγο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της, πρέπει να συμμετέχει ενεργά», αρχιτεκτονική βέβαια που ορίζεται από ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αλλωστε, και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου έστω και αν, όπως είπε, «θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, θα προξενούσε ανήκεστο βλάβη στη Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη».

Παραπέρα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για μια συνάντηση, εδώ και τώρα, Μητσοτάκη - Ερντογάν, δείχνοντας όμως και τη διαθεσιμότητα για κάποιον «συμβιβασμό», ότι «κακώς και με ευθύνη της Τουρκίας τόσο καιρό δεν υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Πρέπει να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι μέσω διερευνητικών επαφών θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στη διαπραγμάτευση (...)». Την ίδια ώρα, βέβαια, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλοβλέπει τις πρωτοβουλίες, στο παρασκήνιο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, να στηθεί ένα πλαίσιο «διαλόγου» με την Αγκυρα.

  • Στο μεταξύ, άλλες 38 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έγιναν χτες από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αίγυπτο με μηνύματα προς Τουρκία (2023-12-20 00:00:00.0)
Καλέσματα για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» και προκλήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου (2021-09-28 00:00:00.0)
Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση (2021-03-09 00:00:00.0)
Για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις, «ας πάει και το παλιάμπελο»... (2020-06-11 00:00:00.0)
Ξεκινούν συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ (2013-09-06 00:00:00.0)
Συνάντηση Μόρσι με «Χαμάς» (2012-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ