Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Ανησυχία για την οικονομικο-στρατιωτική άνοδο της Κίνας

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβρη είχε αναδείξει την αντιμετώπιση της Κίνας

Copyright 2019 The Associated

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβρη είχε αναδείξει την αντιμετώπιση της Κίνας
Την ανάγκη για μια πιο «σφαιρική» προσέγγιση της «δυτικής» πολιτικής απέναντι στην Κίνα ανέδειξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ «Redaktionsnetzwerk Deutschland». Ενδεικτικά πρόταξε πως η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να συνεργαστεί με εταίρους, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

«Η παγκόσμια ισορροπία δύναμης αλλάζει» με τη ραγδαία άνοδο της Κίνας (όπου έχουν κυριαρχήσει οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής) και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας προβάδισμα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ στη συνέχεια εκτίμησε πως η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Κίνα θα πρέπει να διαφοροποιείται μεταξύ στρατιωτικής παρουσίας και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια είναι η λήψη αντιμέτρων μπροστά σε μια επικείμενη νέα «κούρσα» εξοπλισμών και μάλιστα σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται ένας νέος τύπος ελέγχου όπλων, για παράδειγμα με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης. Η Κίνα πρέπει επίσης να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών - όπως επιμένουν και οι ΗΠΑ να συμπεριληφθεί σε μια μελλοντική συνθήκη - καθώς «η χώρα βρίσκεται σε μια πορεία να πάρει τεχνολογικό προβάδισμα, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Για τη συμμετοχή κινεζικών τηλεπικοινωνιακών ομίλων - π.χ. «Huawei» - στην κατασκευή 5G και άλλων δικτύων στην ΕΕ ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταθμίσουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από επενδύσεις τρίτων χωρών σε σημαντικά αντικείμενα υποδομής. «Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ σε αυτούς τους τομείς», επισήμανε.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο τέλος της βδομάδας (για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε επίσης τις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες, λέγοντας πως αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές δυνατότητες και να βελτιώσουν την κατανομή των βαρών εντός της συμμαχίας: «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη, καλό για το ΝΑΤΟ και καλό για την οικονομία», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Μπηχτές» για εμπόριο ναρκωτικών με ΝΑΤΟικά αεροσκάφη

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο ευρύτερων παζαριών και αντιθέσεων, επανέφερε τις πληροφορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν «προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, στο οποίο χρησιμοποιείται, όπως μεταδίδεται (σε ΜΜΕ κ.λπ.), η πολεμική αεροπορία της ΝΑΤΟικής συμμαχίας».

«Αυτές τις πληροφορίες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε 100%, αλλά είναι τόσο συχνές που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Εάν χρησιμοποιήθηκε πολεμική αεροπορία στο Αφγανιστάν, αυτή θα μπορούσε να είναι μόνο του ΝΑΤΟ και τέτοιες πτήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μόνο στρατιωτικοί ή άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό φυσικά απαιτεί διερεύνηση, πρωτίστως στις ΗΠΑ», επισήμανε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Στα 20 χρόνια παραμονής των ΗΠΑ και άλλων χωρών της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, η ροή των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στο εξωτερικό αυξήθηκε. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε τα άλλα μέλη της συμμαχίας δεν διεξάγουν κάποιο σημαντικό αγώνα για την καταπολέμηση της παραγωγής ναρκωτικών στο Αφγανιστάν».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες βδομάδες αμερικανικά δημοσιεύματα και ανώνυμες πηγές έκαναν λόγο για στήριξη της Ρωσίας σε Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με συνέπεια να σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες. Οπως σημείωσε ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία έδινε εντολές και αμοιβές για απευθείας επιθέσεις, αν και «γνωρίζουμε ότι εξοπλίζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν «χωρίς όρια» την «αντίθεση στην ηγεμονία» των ΗΠΑ (2022-03-31 00:00:00.0)
Επαφές για «μείωση κινδύνου» ενώ δυναμώνουν ένταση και στρατιωτικές προετοιμασίες (2021-09-24 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις Ρωσίας και Κίνας σε διάφορα επίπεδα (2021-09-17 00:00:00.0)
Δρομολογούν μεγαλύτερη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή (2020-02-15 00:00:00.0)
Θέλουν «ακόμα πιο ισχυρό» το σιδερένιο χέρι των ευρωατλαντικών μονοπωλίων (2019-04-04 00:00:00.0)
Ανοικοδόμηση (του εμπορίου ναρκωτικών) (2003-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ