Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης

Από προηγούμενη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στην LG CNS
Από προηγούμενη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στην LG CNS
Με απεργίες, κινητοποιήσεις, συσκέψεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνδικάτα από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς δίνουν απάντηση στις απολύσεις που προωθεί η μεγαλοεργοδοσία, βάζουν στο στόχαστρό τους το σύνολο της αντεργατικής επίθεσης που κλιμακώνεται πάνω στο έδαφος όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Απεργία αύριο στην LG CNS

Απεργία αύριο Πέμπτη έχει κηρύξει για τους εργαζόμενους στην εταιρεία LG CNS το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, ενάντια στις απολύσεις 5 εργαζομένων τις οποίες έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει η εργοδοσία. Η αυριανή απεργία είναι συνέχεια προηγούμενης, στις 30 Ιούνη, και άλλων αγωνιστικών παρεμβάσεων που έγιναν στο μεσοδιάστημα, για τον ίδιο λόγο.

Πρόκειται για «εκδικητικές, συνδικαλιστικές απολύσεις και διώξεις», επισημαίνει το Συνδικάτο. «Απολύουν εργαζομένους που χαλάνε τη σούπα στα σχέδιά τους».

Οπως αναφέρει, μετά την πρώτη επιτυχημένη απεργία η αγωνιστική δράση συνεχίστηκε πλατιά και πολύμορφα. Εγιναν συζητήσεις με εργαζόμενους, ζητήθηκε συνάντηση με την εργοδοσία, έγινε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησαν να οριστεί τριμερής συνάντηση. Πραγματοποιήθηκε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας με εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και άλλους μαζικούς φορείς στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ (έργο του οποίου έχει ανατεθεί και στη συγκεκριμένη εταιρεία με τη συμβατική υποχρέωση να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων), ενώ κατέθεσαν και υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστημα, τα αιτήματα των εργαζομένων τέθηκαν στη Βουλή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ.

Εκτιμώντας τον αντίκτυπο των αγωνιστικών παρεμβάσεων, το Συνδικάτο αναφέρει πως ανάγκασαν την εργοδοσία να αλλάξει τακτική. Προκειμένου να συμμορφωθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της «θέλει να προχωρήσει στην πρόσληψη 7 νέων συναδέλφων που άρον άρον σπεύδει να προσλάβει μέσω της "Manpower" με... δίμηνες συμβάσεις. Αρνείται όμως να επαναπροσλάβει τους συναδέλφους που είναι χρόνια στο έργο».

Οι εξελίξεις, τονίζει το Συνδικάτο, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ότι τάχα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν έχουν αποτέλεσμα ή ότι θα «κλείσουν την εταιρεία», ακόμα ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε «να απευθυνόμασταν "ήρεμα" στην εργοδοσία και να βρίσκαμε κάποια άκρη». Οι περικοπές θέσεων εργασίας, επισημαίνει, «ήταν προαποφασισμένες, η εργοδοσία ήταν αμείλικτη και μόνο κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και το φόβο για τη συμβατική τους υποχρέωση αναγκάζονται να υποχωρήσουν».

Το ΣΕΤΗΠ τονίζει ότι η αυριανή απεργία είναι μονόδρομος: «Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων είναι απαραίτητη ώστε να πετύχουμε την επαναπρόσληψή τους. Δεν δουλεύουμε από το σπίτι - δεν προμηθευόμαστε laptops. Καμία συμμετοχή στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που θα προσπαθήσει να στήσει η εργοδοσία».

Τις απολύσεις στην LG CNS καταγγέλλουν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής, επισημαίνοντας ότι «προκαλεί ακόμα περισσότερο η εταιρεία, όταν μέσα στους εργαζόμενους που απολύει βρίσκονται ένας εργαζόμενος με σοβαρή χρόνια πάθηση και μια μητέρα δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες».

Νέες απολύσεις και στον όμιλο «Vodafone»

Στο μεταξύ, τις απολύσεις τριών εργαζομένων της πρώην «Cyta», που εργάζονταν μέσω τηλεργασίας στο κτίριο στου Ρέντη, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect και λοιπές θυγατρικές», επισημαίνοντας πως «μετά το κλείσιμο του τμήματος των detractors, τις απολύσεις στο τμήμα της καρτοκινητής, η εργοδοσία σταθερά και αταλάντευτα συνεχίζει το έργο της με σκοπό την εξασφάλιση της κερδοφορίας της».

Στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τους γενικότερους αντεργατικούς σχεδιασμούς, το σωματείο κάλεσε σε σύσκεψη χτες το απόγευμα, τονίζοντας ότι «κανένας δεν είναι μόνος του όσο υπάρχει ταξικό σωματείο στον όμιλο "Vodafone"».

Κινητοποίηση από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Την απόλυση δύο δικηγόρων από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) καταγγέλλει το νεοσύστατο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Χτες το μεσημέρι, το Σωματείο έδωσε αγωνιστικό «παρών» στα δικαστήρια, κατά τη διάρκεια συζήτησης της αίτησης προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι για την ακύρωση της απόλυσης και την επαναπρόσληψή τους.

Οι εργαζόμενοι, που είχαν προσληφθεί με σύμβαση έμμισθης εντολής για ορισμένο χρόνο, απολύθηκαν την 1η Ιούλη. Το Σωματείο καταγγέλλει τις απολύσεις ως παράνομες, καθώς «η σύμβαση έμμισθης εντολής είναι πάντοτε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τον νόμο», ενώ υπογραμμίζει πως οι απολύσεις συμβασιούχων στην ΕΤΑΔ είναι κανόνας τους τελευταίους μήνες.

Καταγγελία για τις απολύσεις στον «Alpha TV»

Την επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους τεχνικούς του «Alpha TV» καταγγέλλει η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ.

Η εργοδοσία, μετά την απόφασή της για κατάργηση τμημάτων,«βάζει μπροστά στους εργαζόμενους τεχνικούς την προοπτική της παραίτησης / απόλυσης με αποζημίωση, με "υποσχετική" για πιθανή πρόσληψη σε εταιρεία παραγωγής ή "άλλη δουλειά", πιθανότατα με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα».

Το ίδιο έργο το έχει ξαναζήσει ο κλάδος, τονίζει η ΔΑΣ, υπενθυμίζοντας παραδείγματα αντεργατικών μεθοδεύσεων σε άλλα πανελλαδικά κανάλια.

Η ΔΑΣ τονίζει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων του «Alpha» και τους καλεί στο σύνολό τους «να μη δεχτούν καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού, καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, καμία μεταφορά σε εταιρεία παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ