Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να επαναπατριστούν άμεσα οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι ναυτεργάτες

Να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των χιλιάδων ναυτεργατών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ποντοπόρα πλοία ανά το κόσμο, με την εξασφάλιση του επαναπατρισμού για όσους το επιθυμούν, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με νέα παρέμβασή τους για την σημαντικό αυτό ζήτημα.

Σε χτεσινή κοινή καταγγελία τους υπενθυμίζουν ότι έχουν αναδείξει το πρόβλημα με προηγούμενες ανακοινώσεις τους, ενώ στις 18 Ιούλη απέστειλαν και κατεπείγουσα επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, απαιτώντας άμεση συνάντηση και ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση με τους εκπροσώπους των σωματείων, «αδιαφορώντας για τις συνθήκες απόγνωσης που ζουν οι ναυτεργάτες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους και την επικινδυνότητα που εγκυμονεί για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, των καραβιών, των λιμενικών εγκαταστάσεων».

Οπως τονίζουν τα σωματεία, καθημερινά δέχονται τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές καταγγελίες των ναυτεργατών μέσα από τα καράβια, αλλά και από τις οικογένειές τους, που αγωνιούν.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει επίσης τους ναυτεργάτες που περιμένουν να μπαρκάρουν στα ποντοπόρα πλοία και βρίσκονται χωρίς δουλειά εδώ και μήνες, «με ελάχιστους να παίρνουν το επίδομα ανεργίας».

Τα σωματεία αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες «των εφοπλιστών και των διεθνών οργανισμών (IMO, ITF κ.ά.)», που ναι μεν υποκριτικά λένε ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, στην πράξη όμως δεν υπάρχει καμία αντιμετώπισή του, με τους ναυτεργάτες να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται ενώ οι εφοπλιστές αυγατίζουν τα κέρδη τους.

«Απαιτούμε οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις κρατών, διεθνείς οργανισμοί, να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους, να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία τους σε βάρος των ναυτεργατών, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (λιμάνια, ξενοδοχεία, αεροπλάνα), διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών», καταλήγουν τα σωματεία.

Αναπάντητη παραμένει η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι το ζοφερό αυτό πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων ναυτεργατών έχει αναδειχθεί από το ΚΚΕ με Ερώτηση που έχει κατατεθεί από τις 29 Ιούνη στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας.

Στην Ερώτησή τους, βουλευτές του Κόμματος καλούν τον υπουργό να απαντήσει «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να δοθεί άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και να επαναπατριστούν όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών και των αρμόδιων ελληνικών αρχών», αλλά και «για να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών».

Μέχρι και χτες η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν είχαν δώσει καμία απάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθολική η συμμετοχή και στη χτεσινή, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας (2021-11-12 00:00:00.0)
Απανωτά πλήγματα σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων (2020-11-06 00:00:00.0)
Εντείνεται η επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων (2018-09-20 00:00:00.0)
Απαιτούν την εφαρμογή της Σύμβασης (2005-12-14 00:00:00.0)
Επίσχεση για τα δεδουλευμένα (2005-11-29 00:00:00.0)
Εχει «δέσει» στη συναίνεση... (2004-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ