Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες διευκολύνσεις στα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας

Την «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων» και πιο συγκεκριμένα των επενδύσεων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην ιχθυοκαλλιέργεια, φέρνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της στη «διαμόρφωση του ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων» σε κάθε τομέα, με τον λογαριασμό να στέλνεται όπως πάντα στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα, ενώ οι χτεσινές συνεδριάσεις αφορούσαν τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και τα άρθρα του νομοσχεδίου. Οπως ξεκαθάρισε από την πρώτη μέρα ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Σενετάκης, σκοπός του είναι «η διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η καλλιέργεια φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, για να μπει νέο χρήμα στην οικονομία».

Ποιους έρχεται να ευνοήσει και αυτό το νομοσχέδιο γίνεται σαφές από το πρώτο κιόλας άρθρο του, που αφορά τη δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας. Φτάνει στο σημείο η άδεια να δίνεται χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο (π.χ. περιβαλλοντικό κ.ά.), αφού προβλέπει ότι αν σε 50 μέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης από τον επενδυτή δεν έχουν απαντήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, τότε ...«τεκμαίρεται ότι έχει γίνει δεκτή» η αίτηση! Μάλιστα, αυτή η διαδικασία - πρόκληση χαρακτηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση και την ειδική έκθεση επιπτώσεων του νομοσχεδίου με τον όρο «πρόβλεψη της σιωπηρής έγκρισης αιτημάτων των ενδιαφερομένων» (!) και εμφανίζεται ως ...επίτευγμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει και εδώ τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως αναφέρεται, το νομοσχέδιό της είναι συμπλήρωμα στο νόμο 4442/2016, που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ όλο αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται εκπορεύεται σύμφωνα με την ειδική έκθεση από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ.

Οτι στο νομοσχέδιο υπάρχουν «προτάσεις υιοθέτησης της ομάδας εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ» το αναγνώρισε ως θετικό η εισηγήτρια αυτού του κόμματος, Ολ. Τελιγιορίδου, ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση για... «κακή νομοθέτηση» λόγω των διάσπαρτων διατάξεων. Συνολικά όλα τα αστικά κόμματα επιδόθηκαν σε προτάσεις υπέρ των «μεγάλων» του χώρου και επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια.

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι αφορά την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως ανέφερε, «από το πρώτο άρθρο διευκολύνετε τους επιχειρηματικούς ομίλους των ιχθυοκαλλιεργειών. Ευνοείτε έναν κλάδο που είναι μονοπωλιακός, καθώς δύο όμιλοι έχουν το 72% της παραγωγής», της οποίας το μεγαλύτερο μέρος πάει σε εξαγωγές.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, το ψάρι για τα λαϊκά στρώματα της χώρας «είναι είδος πολυτελείας παρά τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες που είναι πολύ μεγάλες, όμως και η κατεύθυνση, ο προσανατολισμός τους δεν είναι με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την κερδοφορία που σε αυτόν τον κλάδο είναι πολύ μεγάλη».

Η βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε επίσης τη ζημιά που ήδη κάνουν στο περιβάλλον σε στεριά και θάλασσα οι εγκαταστάσεις των μονοπωλίων, με τους κατοίκους πολλών περιοχών να διαμαρτύρονται, κατάσταση που θα επιδεινώσει το νομοσχέδιο, αφού πρακτικά με τα όσα προβλέπει αφήνει τους επιχειρηματίες να ...«αυτοελέγχονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ