Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ - ΚΔΑΠ
Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα με το «καλημέρα»

Πρώτη μέρα λειτουργίας σήμερα και χιλιάδες οικογένειες, που τα παιδιά τους έμειναν εκτός, παραμένουν ξεκρέμαστες. Παρέμβαση από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτέμβρη, η λειτουργία των παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των αντίστοιχων δομών για παιδιά με αναπηρία. Τα προβλήματα είναι σημαντικά, αφού μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων θα μείνουν εκτός. Επιπλέον, οι επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία παιδιών και δασκάλων που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που οι οικογένειές τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ αγγίζει τις 85.000, με το πρόβλημα να εμφανίζεται πιο οξυμένο στα ΚΔΑΠ, αφού ήδη 65.000 έχουν μείνει εκτός. Φέτος, οι αιτήσεις μητέρων για μια θέση στα ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος κατέγραψαν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, από 73.937 την περσινή χρονιά οι φετινές αιτήσεις έφτασαν τις 127.476. Ετσι, μητέρες που όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα αλλά συγκέντρωσαν υψηλή μοριοδότηση λόγω χαμηλού εισοδήματος, επειδή είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, δεν έλαβαν ένα από τα περιορισμένα voucher για την εγγραφή των παιδιών τους στις δομές.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το μόνο που υπάρχει είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τους όρους υγιεινής, φαίνεται πως αποτελεί ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση, όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων.

ΟΓΕ: Δικαίωμα όλων των παιδιών η Προσχολική Αγωγή

Το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, καθώς και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους στις συνθήκες της πανδημίας, διεκδικεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Καλεί τους συλλόγους και τις ομάδες της να πρωτοστατήσουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα για όλα τα παιδιά.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως για μια ακόμα χρονιά, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται σχεδόν 84.500 παιδιά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ). «Δεν πρόκειται μόνο για τις μητέρες που δεν απέκτησαν το πολυπόθητο κουπόνι (voucher), είτε γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους είτε γιατί δεν είχαν καν τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση. Πρόκειται και γι' αυτές που έχουν το κουπόνι, αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα βρεφονηπιακό σταθμό στη γειτονιά τους», σημειώνει.

Παράλληλα επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που «προχωράει στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων». Δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό για να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας, αλλά διατηρεί τις ελαστικές μορφές εργασίας που αναγκάζουν την πλειοψηφία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς να ζουν «με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους». Αντίστοιχα, στα νηπιαγωγεία τα παιδιά «στοιβάζονται» σε προκάτ και κοντέινερ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων), σε τμήματα 25 μαθητών «χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις και τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας».

«Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας. Είναι ευθύνη του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλα τα παιδιά, εξασφαλίζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία τους», καταλήγει η ΟΓΕ και διεκδικεί:

-- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

-- Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο, στις δραστηριότητες στην αυλή.

-- Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί Εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν, με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

-- Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

-- Αμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό.

-- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

-- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

--Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ