Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Διαμαρτυρία σωματείων ενάντια στις απειλές διακοπής του ρεύματος

Χιλιάδες εργαζόμενοι μαζί με την ανεργία, την αναστολή συμβάσεων, την απληρωσιά, αντιμετωπίζουν και τις απειλές του ΔΕΔΔΗΕ

Από την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ
Από την κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στο Τσαλικάκι για τις εκατοντάδες ειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά έκαναν, την περασμένη Πέμπτη, σωματεία του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στο κάλεσμα που απηύθυνε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή, ιδιαίτερα στον Τουρισμό και συναφείς κλάδους, αντιμετωπίζουν την ανεργία, την αναστολή συμβάσεων, τις καθυστερήσεις στην καταβολή των πενιχρών επιδομάτων αλλά και τον αποκλεισμό από κάθε μέτρο στήριξης. Από αυτούς τους εργαζόμενους, «που υποχρεώνονται να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους για να καλύψουν τα εντελώς βασικά της επιβίωσής τους», ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί την καταβολή μεγάλων ποσών ως προϋπόθεση για να προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών τους υπό την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Σε συνάντηση με εκπρόσωπο της διεύθυνσης, η απάντηση στα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν πως «κατανοούν μεν την κατάσταση, αλλά είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν κεντρικές επιλογές του ΔΕΔΔΗΕ».

Τα σωματεία διεκδικούν: Ρεύμα φθηνό για το λαό. Να πάψουν οι αποστολές εξωδίκων που απειλούν και εκβιάζουν για διακοπές ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες, αναστολή πληρωμής λογαριασμών. Απαγόρευση διακοπών για όσο διαρκεί η καπιταλιστική κρίση. Επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς προϋποθέσεις σε όσα νοικοκυριά έχει διακοπεί. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Διακανονισμούς για την αποπληρωμή των λογαριασμών Ενέργειας των λαϊκών νοικοκυριών σε συνδυασμό με μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσής τους από το κράτος.

Χανιά: Πέτυχαν μέτρα ανακούφισης για τους εποχικούς εργαζόμενους

Στο μεταξύ, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να παρθούν μέτρα ελάφρυνσης για τους εποχικά εργαζόμενους και μακροχρόνια ανέργους οδήγησαν οι κινητοποιήσεις των Σωματείων Εργαζομένων Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο Χανίων, οι δυνητικοί δικαιούχοι (εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι) υποβάλλουν έως τις 10/9 αιτήσεις στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής για τροφο-επιταγές, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑΧ και άλλες κοινωνικές παροχές.

«Το Σωματείο μας θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να μην είναι για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι οι χαμένοι της νέας οικονομικής κρίσης. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων.

Καταγγελία για επίθεση εργοδότη σε μάγειρα

Την επίθεση εργοδότη ενάντια σε εργαζόμενο σε εστιατόριο του Ηρακλείου καταγγέλλει η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το περιστατικό αφορά επίθεση εργοδότη που έπιασε από το λαιμό εργαζόμενο μάγειρα την ώρα της δουλειάς.

«Η συγκεκριμένη πράξη εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας, όσο "βαριά" κι αν είναι, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η εργοδοσία παντού έχει αποθρασυνθεί εντελώς με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης, η οποία τους έδωσε όλα τα νομοθετικά εργαλεία έτσι ώστε μπροστά στο κέρδος της επιχείρησής τους να μην υπολογίζουν τίποτα. Ούτε την επιβίωση των εργαζομένων ούτε τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις ούτε την προστασία της υγείας τους», τονίζει η ΔΑΣ. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν «απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, είτε με την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων είτε με τα λειψά μέτρα προστασίας της υγείας μας είτε και με τη βία!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά εργατική - λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα! (2020-12-24 00:00:00.0)
Με ευθύνη της κυβέρνησης αφήνει στο σκοτάδι φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (2019-02-07 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια (2018-09-05 00:00:00.0)
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα! (2016-10-13 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ της Πάτρας (2016-09-03 00:00:00.0)
Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα! (2016-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ