Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ανθρωποκυνηγητό για τον μουλά Ομάρ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πάνω από 250 Αμερικανοί πεζοναύτες και περίπου 5 χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες αναμένονταν να συμμετάσχουν στη γιγαντιαία επιχείρηση, που είχε ανακοινωθεί ότι θα εξαπολυθεί στα βουνά του νότιου Αφγανιστάν για τη σύλληψη του ηγέτη των Ταλεμπάν, μουλά Ομάρ.

Από την περασμένη Δευτέρα ομάδες Αμερικανών πεζοναυτών έχουν ξεκινήσει αναγνωριστική αποστολή στην επαρχία για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών στο Κανταχάρ, Χάτζι Γκουλαλάι, επρόκειτο να αρχίσει μεγάλη «εκκαθαριστική επιχείρηση» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μουλά Ομάρ σε ένα ορεινό χωριό κοντά στην πόλη Μπαγκράν, στην επαρχία Χελμάντ.

Ο Γκουλαλάι τόνισε, πάντως, ότι ταυτόχρονα διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε προεστούς και στενούς συνεργάτες του μουλά Ομάρ, ώστε να παραδοθεί χωρίς να προβάλει αντίσταση ο ηγέτης των Ταλιμπάν. «Οι προεστοί στην επαρχία Χελμάντ μας ζήτησαν να μην προχωρήσουμε σε αυτή την επιχείρηση και να επιλύσουμε το πρόβλημα της σύλληψης του μουλά Ομάρ και της συγκέντρωσης του οπλισμού των ανδρών του μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Γκουλαλάι και πρόσθεσε ότι «έχουμε δύο στόχους: Ν` αφοπλίσουμε τους μη υπεύθυνους ανθρώπους και να συλλάβουμε τον Ομάρ, που είναι εγκληματίας για τον αφγανικό λαό και όλον τον κόσμο».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει ένα συγκρότημα που αποτελείται από 14 εγκαταστάσεις και χρησιμοποιείται από άνδρες των Ταλιμπάν, αλλά και της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πάντως, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Λάντεν βρίσκεται στο ανατολικό Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ