Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παρέμβαση για σύνορα και ευρωστρατό

Η δυσφορία που εξέφρασε για τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ στο θέμα του ευρωστρατού δε θεωρείται άσχετη από το ταξίδι του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα

Η δυσφορία για το θέμα του ευρωστρατού και τη στάση που έχουν κρατήσει οι ΗΠΑ και οι «εταίροι» στην ΕΕ, την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη δεξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων, δε θεωρείται άσχετη από το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η προεδρική παρέμβαση έγινε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο τη στήριξη της «διαπραγματευτικής θέσης» του Κ. Σημίτη ειδικά για το θέμα του ευρωστρατού, με δεδομένες τις θέσεις του Λευκού Οίκου πάνω στο θέμα αυτό, που εκφράστηκαν στο γνωστό «σχέδιο της Κωνσταντινούπολης». Μιλώντας εκτός χειρογράφου ο Κ. Στεφανόπουλος αναρωτήθηκε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες (η «μεγάλη σύμμαχος», όπως είπε) παρεμβαίνουν ευθέως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπέρ της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόσφατο ζήτημα που προκλήθηκε με την εξαφάνιση από τους αμερικανικούς ηλεκτρονικούς χάρτες των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας συγκεκριμένα: «Πώς διαγράφουν οι Αμερικανοί τα σύνορα; Το κάνουν - τολμώ να εκφράσω προσωπική άποψη - κατ' αξίωσιν της Τουρκίας. Δεν είναι φιλική η στάση αυτή. Το λέω με θλίψη».

Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού κατηγόρησε εμμέσως τους Ευρωπαίους «εταίρους» ότι παίρνουν το μέρος της Τουρκίας. «Δεν καλύπτει τις προσδοκίες μας ο ευρωπαϊκός στρατός. Δεν αξιώνουμε να καλύψουν τα σύνορά μας(!). Δεν καταδεχόμεθα όμως να αδιαφορούν οι άλλοι για μας. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε όταν η Ευρώπη αρχίζει να επεκτείνεται. Δεν αξιώνουμε από τους Ευρωπαίους να πολεμήσουν υπέρ ημών. Αν χρειαστεί, πιστεύω ότι είμαστε εις θέσιν να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Ομως περιμέναμε άλλη συμπεριφορά από τους εταίρους μας, οι οποίοι θα έπρεπε να εξηγήσουν στην Τουρκία ότι αν είναι σπουδαία η παρουσία της στο ΝΑΤΟ, η παρουσία της Ελλάδας στην Ατλαντική Συμμαχία και την ΕΕ τουλάχιστον ισοφαρίζει τη δική της σπουδαιότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο γραπτό μήνυμά του αναφέρθηκε στο ευρώ, στηρίζοντας πλήρως τις κυβερνητικές επιλογές. Το ευρώ «μάς εξασφαλίζει πιο σταθερές τιμές, συναλλακτική ασφάλεια και μια πραγματικά ενιαία αγορά, αλλά συγχρόνως μας υποχρεώνει να δεχτούμε ένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό που απαιτεί από μας περισσότερη δουλιά, αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας», σημείωσε. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στις υποχρεώσεις του κράτους την ενίσχυση του κεφαλαίου: «Πρέπει χωρίς καθυστέρηση να απελευθερώσουμε την οικονομία και την επιχειρηματική δράση από τα δεσμά που τις εμποδίζουν»(!), τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ