Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Περικυκλωμένοι από τις φλόγες

ΣΙΔΝΕΪ.-

Πυκνός καπνός πνίγει τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, καθώς ο πολύ ζεστός και ξηρός καιρός, σε συνδυασμό με τους πολύ δυνατούς ανέμους, αποτελεί την καλύτερη καύσιμη ύλη για παραπάνω από 100 πυρκαγιές, που είναι πια εκτός ελέγχου και καίνε τα δάση της χώρας - ηπείρου, και όχι μόνον.

Τη στιγμή, που πόλεις, δάση, ζώα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή απειλείται από τις μανιασμένες φλόγες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και η αστυνομία εμφανίστηκαν οργισμένοι στις δηλώσεις τους και κατακεραύνωσαν τους «επίδοξους εμπρηστές». Εκπρόσωποι της αστυνομίας, κατά τις χθεσινές τους δηλώσεις, τόνισαν ότι τουλάχιστον το 50% των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει εδώ και ένα δεκαήμερο, αποτελούν εμπρηστικό έργο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εμπρηστές δεν είναι πιθανόν άλλοι από παιδιά και εφήβους! Μένει να αποδειχθεί... αν και η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε 21 άτομα με την κατηγορία του εμπρησμού, ενώ οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές στα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Πάντως, χιλιάδες κάτοικοι διαφόρων πόλεων και χωριών έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, καθώς διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς έχουν σχηματίσει, εκτός των πολλαπλών ξεχωριστών μετώπων, και μία ζώνη της πύρινης λαίλαπας μήκους πάνω από 2.000 χιλιομέτρων. Περίπου 20.000 πυροσβέστες που εδώ και μέρες προσπαθούν να σβήσουν τις πυρκαγιές έχουν, σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες, φθάσει ή και ξεπεράσει τα όρια της φυσικής τους αντοχής και για το λόγο αυτό εκατοντάδες μέλη των ειδικών σωστικών συνεργείων έχουν κληθεί από όλες σχεδόν τις πολιτείες της αυστραλιανής επικράτειας, καθώς και από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.

Η αστυνομία έχει συγκροτήσει μια ειδική μονάδα από 35 άνδρες που ονομάζεται «Δύναμη Τρόντο», με στόχο τη σύλληψη των εμπρηστών. Ο επικεφαλής της Δύναμης, Τζον Λέικοκ, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού 14 ανήλικοι, ορισμένοι εκ των οποίων είναι μόλις εννιά ετών, και 7 ενήλικες. Στη σύλληψή τους, βοήθησαν απλοί πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Οι πυροσβέστες, για ένατη νύχτα χθες, κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες για να προστατεύσουν τις περιουσίες που απειλούνται από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στα βόρεια προάστια του Σίδνεϊ και σε όλη την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, τη στιγμή που οι πολύ ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες, που δεν ευνοούν την εκδήλωση βροχοπτώσεων, δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για σύντομη κατάσβεση των πυρκαγιών. Μάλιστα, οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές του Σίδνεϊ ειδοποιήθηκαν να κάνουν οικονομία στο νερό, καθώς οι πυρκαγιές προκάλεσαν πτώση τάσεως στο εργοστάσιο διήθησης και καθαρισμού του Νεπεάν.

Στο μεταξύ, το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται και από τους εκατοντάδες περίεργους, που συρρέουν για να παρατηρήσουν ως θέαμα τις πυρκαγιές που έχουν ζώσει το Σίδνεϊ, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Νέα Νότια Ουαλία, Ιαν Κρίμερ. Από τις πυρκαγιές, που είναι οι χειρότερες των τελευταίων επτά ετών στην Αυστραλία, έχουν αποτεφρωθεί από τα Χριστούγεννα τρία εκατομμύρια στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης και καταστράφηκαν 150 σπίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ