Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Λαέ, λεβεντογεννημένε...

Τέτοιες χρονιάρες μέρες ήταν και τότε. Τριάντα τρεις μέρες κράτησε η μάχη. Κυνηγημένοι απ' τα αγγλικά τανκς κι αεροπλάνα, εγκαταλείπαμε την Αθήνα και τον Πειραιά, με προορισμό την ελεύθερη Ρούμελη.

Ηταν το τέλος της μάχης του Δεκέμβρη 1944. Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία απ' την αγγλική ένοπλη επέμβαση και επιβουλή, αντιπάλεψε πίσω απ' τα οδοφράγματα τα αγγλικά τανκς, τους όλμους, τα σπιτσφάιρ, που ανενόχλητα σκορπούσαν το θάνατο. Απ' το Φάληρο, πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Στόλου κανονιοβολούσαν τις συνοικίες του Πειραιά και το λόφο της Καστέλλας, όπου ήταν οχυρωμένοι ΕΛΑΣίτες. Βρετανικές δυνάμεις με όλα τα σύγχρονα πολεμικά μέσα, ενισχυμένες με Ινδούς μισθοφόρους και «ελληνικές» δυνάμεις μάχονταν λυσσασμένα, για να φέρουν πίσω το βασιλιά και να εγκαθιδρύσουν το μεταπολεμικό αντιδραστικό κράτος.

Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο στρατός του Αγγλου στρατηγού Σκόμπι, ο Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός τότε της Μ. Βρετανίας, αναγκάζεται να έλθει στην Αθήνα, για να δώσει δήθεν «πολιτική λύση» στην κρίση.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό και προαναγγέλλει τα δεινά που 'ρχονταν στην πατρίδα μας, το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ:

«Κρατήστε τους γιους σας στο σπίτι,

μανάδες της Αθήνας.

`Η ανάψτε γι' αυτούς τις λαμπάδες,

απόψε τη νύχτα.

Ο γέρος της Ντάουνιγκ Στριτ

φέρνει πίσω το βασιλιά σας».

Ο Τσόρτσιλ όμως ήρθε στην Αθήνα για να ρίξει το σύνθημα της συντριβής της αντίστασης του λαού με όλα τα μέσα. Μετέφερε σοβαρές δυνάμεις απ' το Ιταλικό μέτωπο για να χτυπήσει τον ηρωικό λαό μας. Το σύνολο των αγγλικών μητροπολιτικών και αποικιακών δυνάμεων έφτανε τις 60.000 περίπου άνδρες εφοδιασμένους με σύγχρονα όπλα και τεχνικά μέσα. Μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, τα τμήματα του ΕΛΑΣ με τις ιταλικές αραβίδες και μετρημένα αυτόματα, συμπτύσσονταν για να καταλάβουν θέσεις στις προσβάσεις γύρω απ' την Αθήνα. Χιλιάδες Αθηνοπειραιώτες ακολουθούν τον ΕΛΑΣ.

Ο Πωλ Ελυάρ, ο μεγαλύτερος τότε Γάλλος ποιητής, για τον επικό αγώνα του λαού θα γράψει στις 9 Δεκέμβρη 1944:

«Ηρωα λαέ Ελληνικέ, λαέ απελπισμένε

τίποτα πια δε σούμεινε να χάσεις παρά μόνο

τη λευτεριά, τον έρωτα της λευτεριάς, του Δίκιου

το σεβασμό τον άπειρο πούχεις στον εαυτό σου.

Ηρωα λαέ δε σ' απειλεί πια

ο φόβος του θανάτου.

Πόσο είναι αγνός κι ολόιδιος με το βαθύ έρωτά σου.

Καρδιά και σάρκα σου πεινούν την πείνα του Αιώνιου

ήρωα λαέ που πίστεψες πως το ψωμί σ' τ' οφείλου!

Και πως σου δώσαν έντιμα τα όπλα για να σώσεις

το νόμο σου και την τιμή για να ξαναστυλώσεις.

Μπιστέψου μόνο στα όπλα σου λαέ απελπισμένε.

Για ελεημοσύνη στα 'δωσαν - κάνε τα συ ελπίδα!

Σήκωσε την ελπίδα αυτή μπροστά στη μαύρη φλόγα

στον ανελέητο θάνατο που δεν τολμάει κοντά σου.

Απελπισμένε συ, λαέ, λεβεντογεννημένε,

λαέ των ψωμολύσσηδων που λίμαξαν Πατρίδα».

Στις 11 Γενάρη 1945 υπογράφεται συμφωνία ανακωχής ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα αγγλικά στρατεύματα της επέμβασης και στις 12 Φλεβάρη υπογράφεται η «Συμφωνία της Βάρκιζας» υποχρεώνοντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ να παραδώσουν με συντριμμένη την καρδιά τα τιμημένα όπλα τους.

Αρχίζουν οι διώξεις των αγωνιστών, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι ομαδικές δολοφονίες. Το νέο μεταπολεμικό κράτος της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας επανδρωμένο από εθνικόφρονα, δοσίλογα και συντηρητικά στοιχεία, παραβιάζοντας τη συμφωνία προχωράει σε νέο αιματοκύλισμα κι επόμενα στον εμφύλιο...


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ