Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
«Δεν υπήρξε αντιστασιακός» κατέθεσε ο Θ. Κατριβάνος

Τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου στην Εθνική Αντίσταση αμφισβήτησε έντονα ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνος, καταθέτοντας χτες ως μάρτυρας στη δίκη του αντιστασιακού και συγγραφέα Γιώργου Μανδίκου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ο τελευταίος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή στο βιβλίο του «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος» αποκαλεί τον πρώην υπουργό ταγματασφαλίτη και γερμανοτσολιά. «Είναι ο τελευταίος - είπε ο κ. Κατριβάνος για τον κ. Γιαννόπουλο - που δικαιούται να μιλά για την Εθνική Αντίσταση, διότι δεν ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, δεν υπήρξε αντιστασιακός».

«Αυτό - εξήγησε - το συμπέρανα από μια σειρά στοιχεία: Την περίοδο μετά τη λεγόμενη απελευθέρωση εγώ είχα καταδιωκόμενες τη μητέρα και τις αδελφές μου και τον πατέρα μου και μένα στη φυλακή. Η αστυνομία κυνηγούσε κάθε αριστερό, αντιστασιακό άνευ προηγουμένου. Ούτε τσιγάρα δεν μπορούσε να πουλά. Και διάβασα στο βιβλίο του ότι είχε ανοίξει το κέντρο "Οπτασία" στο Περιστέρι, που λειτούργησε εννέα χρόνια. Οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να του έχει δώσει άδεια η αστυνομία και να έχει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Επειτα είδα σε άλλο βιβλίο του τη φωτογραφία του με την κορόνα του στέμματος στο πηλήκιο. Τρίτο στοιχείο ήταν το γεγονός ότι είχε προαχθεί την περίοδο της Κατοχής. Πήγε μετά από αίτησή του και έγινε υπαξιωματικός στο στρατό του Τσολάκογλου. Θα πείτε, το έκανε από ανάγκη. Ναι, μα αυτό δε σου επιτρέπει να βγαίνεις μετά και να λες ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήσουν υπασπιστής του Αρη Βελουχιώτη». Ο μάρτυρας αναφέρθηκε, επίσης, σε κάποιες φωτογραφίες από βιβλίο του Ευάγγ. Γιαννόπουλου, οι οποίες κατά την άποψή του δεν έχουν σχέση με το κείμενο που τις συνοδεύει, ενώ υποστήριξε ότι «εφέρετο ότι ήτο μόνιμος υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού, αλλά υπήρξε μόνο μετά το 1942 μετά από αυτοπρόσωπη αίτησή του στο στρατό του Μπάκου, ο οποίος ήθελε να ενισχύσει τα χιτλερικά τάγματα κατά των σοβιετικών στρατευμάτων και κατόπιν εκτελέστηκε». Σημείωσε, τέλος, ότι ο κ. Γιαννόπουλος «παρουσίαζε διάφορα στρατολογικά μητρώα εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο» και ότι «από αυτό που έδωσε στη Βουλή είχε αφαιρέσει σημαντικά στοιχεία».

Σχετικά με το επίμαχο σημείο της συμμετοχής ή όχι του κ. Γιαννόπουλου στα Τάγματα Ασφαλείας, ο κ. Κατριβάνος είπε: «Οπωσδήποτε του εκοινοποιήθη η τοποθέτησή του σε αυτά και ο ίδιος ζήτησε τότε να μην πάει εκεί αλλά κάπου ελαφρότερα, γιατί δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί, καθώς ήταν ασθενής στο νοσοκομείο από φυματίωση. Δεν είπε ότι αρνείται να πάει επειδή στη συνείδησή του τα θεωρεί όργανα του κατακτητή. Ερχεται κατόπιν το υπουργείο και τον τοποθετεί στο νοσοκομείο της Κοκκινιάς. Δε θέλω να πω ότι πήγε εκεί για να έχουν έναν άνθρωπο δικό τους, αλλά δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι θα έπρεπε να πάει αλλού, όταν μάλιστα η Κοκκινιά, που ήταν η φλογισμένη Ελλάδα, πέρασε μετά από λίγο διά πυρός και σιδήρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ