Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αρρωστήστε!

Και αίφνης εκεί που ο κόσμος είχε προετοιμαστεί για να ευχηθεί «καλές γιορτές με υγεία», ήρθαν οι δραστηριότητες του υπουργείου Υγείας, που αντικατέστησαν τις ευχές με την κατάρα: «Αρρωστήστε»! Ετσι εξηγείται η σπουδή, η επιμονή και η αγωνία να... λειτουργήσουν απ' τις αρχές του 2002 τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία και με τσουχτερή μάλιστα επίσκεψη για τους ασθενείς!

Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα - και μέρα Σάββατο - κλήθηκαν οι συντάκτες του υπουργείου Υγείας για ενημέρωση απ' τον υφυπουργό Υγείας, Εκτορα Νασιώκα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου θα έκανε αυτοψία για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων. Για την ιστορία, οι συντάκτες του υπουργείου Υγείας είχαν βρεθεί επί ποδός για ρεπορτάζ τέτοιες μέρες στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έκαναν πολυήμερη κινητοποίηση, που έφτασε μέχρι τα Χριστούγεννα. Και η - τότε - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρήκε τη «λύση» της επιστράτευσης...

Και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τις επικοινωνιακές δυνατότητες για να παρουσιάσει την εμπορευματοποίηση της Υγείας ως μέγα μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, που ωφελεί τον άρρωστο - που επιπλέον θα αναγκαστεί να αλμυροπληρώνει! Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έρχεται να ξεμπλοκάρει τις φρακαρισμένες λίστες - που δημιούργησε η πολιτική της - και να εξασφαλίσει στον άρρωστο την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου με το γιατρό της επιλογής του!!!

Πρόκειται για συγκάλυψη των πραγματικών επιδιώξεων του κυβερνώντος κόμματος, που -μετά τις δραματικές περικοπές στην Υγεία και Πρόνοια - προσπαθεί να φέρει στα νοσοκομεία ένα μέρος των τεράστιων ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, οι οποίες φτάνουν στο 43,7% των συνολικών δαπανών Υγείας και εξασφαλίζουν την πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αιτιολογικό το «φακελάκι» - και ακολουθώντας την αρχαία ρήση «τα όμοια διά των ομοίων θεραπεύονται» - η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας με μια ακόμα αγοραία πράξη: Την απογευματινή διατίμηση του αγαθού της υγείας.

Στο κάτω κάτω, τα απογευματινά ιατρεία -και η λειτουργία σε 24ωρη, 16ωρη βάση των νοσοκομείων πέραν των εφημεριών - θα διευκόλυναν τους αρρώστους αν αυτή η λειτουργία γινόταν με επιστημονικούς όρους σε σπάνιες ειδικότητες ή σε ειδικότητες με μεγάλο χρόνο αναμονής για εξέταση. Αυτές οι προοπτικές θα μπορούσαν να συζητηθούν εφόσον συνοδεύονταν από ένα σχέδιο ανάπτυξης ενός δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα εξασφαλίζει την πλήρη και δωρεάν πρόληψη και περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο για τον ασθενή και αξιοπρεπείς μισθούς για τους λειτουργούς της Υγείας. Κάθε άλλη επιλογή υπακούει στη λογική της αγοράς, που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ