Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ για την ουσιαστική ενίσχυση του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Απορρίφθηκαν χτες ασυζητητί από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση του λαού που δοκιμάζεται και οι οποίες προέβλεπαν την άμεση οικονομική ενίσχυση για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Σε δήλωσή του για τις τροπολογίες του Κόμματος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«Στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες, πραγματική ανακούφιση για τον λαό που δοκιμάζεται, αποτελούν οι τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αντί η κυβέρνηση να φέρνει συνεχώς νέα πακέτα διάσωσης για τα κέρδη των ομίλων, άμεσα να ενισχύσει όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

-- Με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

-- Με την καταβολή ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία".

-- Με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για εργαζόμενους και συνταξιούχους».

Για το περιεχόμενο των τροπολογιών

Σε σχέση με την πρώτη τροπολογία για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η ΚΟ του ΚΚΕ σημείωνε στην αιτιολογική έκθεση ότι πάγια θέση του Κόμματος είναι η επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του κατώτερου μισθού που πρέπει να επανέρθει στα 751 ευρώ. Και παίρνοντας υπόψη ότι η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ αφορά έναν μικρό αριθμό, μόνο το 16% του 1.100.000 ανέργων, κατέθεσε την τροπολογία μπροστά στην περίοδο των εορτών για την ενίσχυση των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολουμένων.

Για την τροπολογία επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, όπως της 13ης και 14ης σύνταξης, η ΚΟ του ΚΚΕ θύμιζε ότι τα δώρα για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους καταργήθηκαν με τα μνημόνια, και αυτή την περίοδο, που η πανδημία δημιουργεί βαριές συνέπειες στους εργαζόμενους, «εκτός όλων των μέτρων στήριξης θεωρούμε αναγκαία την άμεση επαναφορά του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στις καταβαλλόμενες αποδοχές των εργαζομένων και στη σύνταξη των συνταξιούχων».

Σε σχέση με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η ΚΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι «την περίοδο της πανδημίας, στους εργαζόμενους των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δεν διασφαλίστηκε αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, ενώ έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, με την αναστολή εργασίας δραστηριοτήτων για τη μη διασπορά του κορονοϊού, εφάρμοσε τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα συνεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος SURE. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έγινε με μεγάλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που προσεγγίζει ακόμη και το 25%». Και με την τροπολογία το ΚΚΕ απαιτούσε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την καταβολή του επιδόματος των εορτών των Χριστουγέννων στον συλλογικό, ονομαστικό μισθό των εργαζομένων και όχι σε αυτόν που διαμορφώθηκε με τις μειώσεις των αποδοχών, δηλαδή στα 534 ευρώ ή στις αποδοχές του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Η τέταρτη τροπολογία του Κόμματος που απορρίφθηκε αφορούσε την αναδρομική ισχύ της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης. Η διάταξη που πρότεινε το Κόμμα διευκρίνιζε ότι αφού γίνει η αναγνώριση κατά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις, τα αποτελέσματα ανατρέχουν αναδρομικά και η επικουρική σύνταξη χορηγείται από την ημερομηνία χορήγησης της κύριας σύνταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ