Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συμφώνησαν με τα νέα δώρα στο κεφάλαιο, «τσακώθηκαν» για τα ψίχουλα στο λαό

Eurokinissi

Μια «εικονική πραγματικότητα», όπου η κυβέρνηση ξοδεύει τάχα χρήμα για τη στήριξη των εργαζομένων, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, τα δικά του στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η γαλαντομία της κυβέρνησης εκδηλώνεται κατ' αποκλειστικότητα προς το μεγάλο κεφάλαιο, όπως με τις νέες εισφοροαπαλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο, τις οποίες ο πρωθυπουργός - πανηγυρίζοντας για το γεγονός ότι «φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο που είχαν ποτέ στην Ελλάδα» - αιτιολόγησε υποστηρίζοντας πως «το μη μισθολογικό κόστος παραμένει δυσανάλογα μεγάλο» και «αποθαρρύνει τις επενδύσεις», ενώ «κάθε μείωση ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων»!

Παράλληλα, επιχείρησε να παρουσιάσει τη μείωση αυτή, που θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και συνολικά ο λαός «από την άλλη τσέπη» και στο πολλαπλάσιο, περίπου ως φιλολαϊκή, γιατί τάχα θα ενισχύσει «και το πορτοφόλι των μισθωτών» με ελάχιστα ευρώ κάθε μήνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αλλά και γιατί τάχα η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε διαβεβαίωσε το κεφάλαιο πως η πανδημία «δεν περιορίζει τις δικές μας μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενος και στα επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια που παίρνουν σειρά, τα σχέδια νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και για τις δημόσιες συμβάσεις.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τον πακτωλό χρημάτων που καρπώνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες - με πάνω από 9 δισ. και 11 έως το τέλος του έτους απευθείας στα ταμεία τους - παρουσίασε τα... ρέστα που δίνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της «ακραίας φτώχειας» που η πολιτική τους εντείνει, όπως τον εφάπαξ διπλασιασμό του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για τον Δεκέμβρη, την ώρα που η κυβέρνηση απορρίπτει ξανά τις προτάσεις του ΚΚΕ για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, όπως και της σύνταξης, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε και πάλι να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα κονδύλια για το οποίο μειώνονται κι άλλο, όπως δείχνει και ο κρατικός προϋπολογισμός που συζητιέται στη Βουλή, έπλεξε προκλητικά το εγκώμιο του ιδιωτικού τομέα που «ανταποκρίθηκε» στις ανάγκες της πανδημίας μετατρέποντάς την σε νέο πεδίο κερδοφορίας, και τόνισε ότι «η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει με το που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας», επιταχύνοντας τις «μεταρρυθμίσεις» που οδηγούν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Οσο για την «αντιπαράθεση» για τα παραπάνω με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτική ήταν και η αποστροφή του ότι «δεν έχετε λόγο να τα λέτε αυτά τα πράγματα όταν μπορούμε να συμφωνήσουμε», σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις και τα ψίχουλα στο λαό.

«Θετικές» οι απαλλαγές στο κεφάλαιο

Το γεγονός επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβασή του, πλειοδοτώντας για τον πακτωλό χρημάτων που κατευθύνεται στο κεφάλαιο, δηλώνοντας ότι καλώς η κυβέρνηση ενισχύει επιχειρήσεις όπως η «Aegean» και ότι περισσότερα ακόμα πρέπει να δοθούν για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αλλά και για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων, έσπευσε να πει ότι «οποιαδήποτε μείωση και ελάφρυνση είναι θετική», αλλά ότι το πρόβλημα τάχα είναι από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός, αφού «η κριτική μας είναι αν την ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους την επωμιζόταν ο κρατικός προϋπολογισμός θα ήταν θετικό μέτρο, όταν τη χασούρα θα την επωμιστεί ο ΟΑΕΔ, αυτό που κάνετε είναι να στερείτε απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους παροχές που πρέπει να δίνει», ανέφερε, λες και δεν πρόκειται σε κάθε περίπτωση για χρήματα του λαού που θα έπρεπε να κατευθύνονται για την κάλυψη των δικών του αναγκών.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, αν εξαιρέσει κανείς τις παρατηρήσεις για το... ύφος στελεχών της κυβέρνησης και την «απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης», οι «παρατηρήσεις» του Αλ. Τσίπρα αφορούσαν διαχρονικά αιτήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, όπως π.χ. τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, τις προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και την ένταξή τους στα ΒΑΕ, τις αυξήσεις και άλλα αιτήματα που έστειλε στις καλένδες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας και επεκτείνοντας ελλείψεις και ανεπάρκειες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σήμερα με τραγικό τρόπο πληρώνει ο λαός.

Για να ξεφύγει μάλιστα από την πραγματικότητα αυτή, κατέφυγε στο αξεπέραστο ...επιχείρημα ότι μπορεί η πολιτική τους να είναι ίδια, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση την εφαρμόζει από ιδεοληψία και ιδεολογική αντίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ η δική του την εφάρμοσε λόγω του ...μπαμπούλα της τρόικας, που, όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει και άρα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σαν απόδειξη των λεγόμενών του επικαλέστηκε τις χιλιάδες προσλήψεις που έκανε και τις κλίνες ΜΕΘ που δημιούργησε τάχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας έστω και μισή λέξη για τα νοσοκομεία στα οποία έβαλε λουκέτο!

Κατά τα αναμενόμενα, στον «πάτο του βαρελιού» έγινε και η αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ για το ποιος έδωσε τα περισσότερα ψίχουλα σε όσους η πολιτική τους εξαθλιώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ