Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από το «Ταμείο Αλληλεγγύης»!

Eurokinissi

Ούτε «αμεσότητα» ούτε «αλληλεγγύη» παρέχει το κατ' ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά από την απάντηση της επιτρόπου Ελίζα Φερέιρα σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές τις οποίες προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Καρδίτσας.

Η επίτροπος επαναλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ για αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά δηλώνοντας ότι «οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες» και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ανακούφιση των κατοίκων.

Στην απάντηση γίνεται επίσης φανερό ότι, ακόμη και σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου για την αποκατάσταση υποδομών, η χρηματοδοτική ενίσχυση θα γίνει με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» της ΕΕ περί «κόστους - οφέλους», όπου κόστος είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όφελος η ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών. Ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι άμεσες και επιτακτικές και αναδεικνύονται σε κάθε νέα κακοκαιρία όπως με τις βροχές της τελευταίας βδομάδας, όπου για άλλη μια φορά η περιοχή ήταν αθωράκιστη.

Μάλιστα, η επίτροπος ξεκαθαρίζει κυνικά ότι η όποια «στήριξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχείας αντίδρασης», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, στην απάντησή της επικαλείται τα «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕΕ ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα βέβαια σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, σπίτια και υποδομές καταστρέφονται, και όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί η γύμνια υποδομών είναι άμεσο αποτέλεσμα ακριβώς της υλοποίησης των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας πόσο μακριά κι ενάντια από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών βρίσκονται.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν την παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο πλάι των Επιτροπών Αγώνα στην Καρδίτσα και απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους
  • Να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα
  • Να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης", το οποίο με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν και από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατεπείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν για τις πλημμύρες στην Εύβοια (2020-08-12 00:00:00.0)
Καμία αποζημίωση για τα πληγέντα από τις πλημμύρες λαϊκά νοικοκυριά στην Κρήτη! (2019-05-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κυνική συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι (2018-09-15 00:00:00.0)
Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών (2017-11-17 00:00:00.0)
Ζητά πλήρη αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών από φυσικές καταστροφές (2017-11-02 00:00:00.0)
Καμία οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Κω (2017-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ