Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αλλη μια στρατιωτική δομή στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ μπαίνει άλλη μια δομή που έστησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, υπό τις εντολές διαδοχικά των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πρόκειται για το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMDCoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), με έδρα τα Χανιά, στην περιοχή του Ακρωτηρίου, σε κοντινή απόσταση από τη Σούδα και άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, ανώτατο όργανο της λυκοσυμμαχίας) ενέκρινε τη λεγόμενη διαπίστευσή του ως το 27ο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας, τη ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body», καθώς και την απόδοση «International Status» («Διεθνούς Επιπέδου») σε αυτό.

Αποστολή του Κέντρου επισήμως είναι «να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της Συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα)», με αντικείμενα όπως «Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας», αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων κ.ά.

«Με την έγκριση της διαπίστευσης από το NAC, η Ελλάδα προσφέρει στη Συμμαχία και σε Εταίρους ένα ακόμα πιστοποιημένο πολυεθνικό Κέντρο Αριστείας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, στον οποίο ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αυξήσουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητές τους. Αποτελεί δε μία σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης», τονίζεται από πλευρά ΓΕΕΘΑ, συνδέοντας και επισήμως το Κέντρο με τις λοιπές αμερικανοΝΑΤΟικές δομές που λειτουργούν στο Ακρωτήρι Χανίων και τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Θυμίζουμε άλλωστε πως το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει την αντιπυραυλική του «ασπίδα» σε όλη την περιοχή ήδη από το 2016, ως κομμάτι της στρατηγικής του για την περικύκλωση της Ρωσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ αποχώρησαν από μια σειρά Συμφωνίες, μεταξύ τους και από τη Συνθήκη INF με τη Ρωσία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.

Στο Κέντρο συμμετέχουν η Ελλάδα ως «επικεφαλής έθνος» και οι Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία ως «υποστηρίζοντα έθνη». Αλλη μια περίπτωση όπου οι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να λειτουργήσουν μαζί, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, διασφαλίζοντας τη συνοχή στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ