Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Παχιά λόγια και νέα μέτρα ενόψει

Παχιά λόγια ξεστόμισε και χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας μένει αθωράκιστο και η υγεία του λαού έρμαιο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των φαρμακοβιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε ότι «κεντρική προτεραιότητα» της κυβέρνησης «παραμένει η προστασία της υγείας του πολίτη από την πανδημία, και βέβαια η στήριξη της οικονομίας και του κόσμου της εργασίας. Και ασφαλώς η πρόοδος των εμβολιασμών».

Δεν μπόρεσε, βέβαια, να μην αναγνωρίσει ότι υπάρχουν «προβλήματα με τις παραδόσεις παντού στην Ευρώπη», παρουσιάζοντας περίπου σαν κατόρθωμα ότι «στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί παραπάνω από 220.000 συμπολίτες μας», ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2%...

Δείχνοντας ότι χορεύουν ακριβώς στο ρυθμό που τους βαράνε οι πολυεθνικές του Φαρμάκου, σημείωσε ότι «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται», παρουσιάζοντας και εδώ σαν κατόρθωμα ότι «έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων».

Εξέφρασε δε τη χαρά του που η Κομισιόν «διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων». Τις οποίες κάλεσε «να καταλάβουν ότι στο βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων, πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την ΕΕ», παχυλά συμβόλαια, πληρωμένα από τους λαούς, οι ρήτρες των οποίων κρατούνται από την ΕΕ επτασφράγιστο μυστικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τελος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία, έκανε λόγο για «δυναμική απάντηση». «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε βδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», είπε, με σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

Στο υπουργικό συμβούλιο παρέστη και ενημέρωσε για την πορεία των εμβολιασμών ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας ότι οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους είναι 26 εκατομμύρια, και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες (πρόκειται βέβαια για τους αριθμούς που επαναλαμβάνει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, ενώ έχουν μεσολαβήσει οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, η όξυνση των σχετικών ανταγωνισμών κ.ο.κ.). Η «Pfizer» προγραμματίζεται να παραδώσει μέχρι τέλη Μάρτη 1,4 εκατ. εμβόλια, η «Μοderna» 240.000 το α' τρίμηνο και η «AstraZeneca» 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων. Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουν περισσότερες παραδόσεις τον Απρίλη από «Pfizer» και «AstraZeneca», «ενώ θα προστεθεί η εταιρεία "CureVac" και πιθανόν η "Johnson & Johnson" με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του», όπως είπε.

Να σημειωθεί τέλος ότι χτες το πρωθυπουργικό γραφείο, με «σταθερά» τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν περί κατευθυντήριων γραμμών για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους: «Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους, ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ