Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδιώκουν την αθώωση της πολιτικής τους

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις «επιθέσεις φιλίας» του Κ. Λαλιώτη στην Αριστερά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοτικές εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μετά και τις «επιθέσεις φιλίας» του Κ. Λαλιώτη στην Αριστερά, τόνισε:

«Αν σας απαντούσα ναι - που δεν απαντώ ναι - αυτό θα σήμαινε ότι όλα αυτά τα χρόνια, όλα όσα λέγαμε για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο βιοτικό επίπεδο του λαού, στα δικαιώματα στη δουλιά, στα λαϊκά προβλήματα, όλα αυτά ήταν θέματα υπερβολικά. Δεν είναι θέμα εγωισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ, π.χ., εμφανιζόταν σήμερα με μια άλλη πολιτική, δε θα το πολυπιστεύαμε, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει ένα κυβερνητικό κόμμα την πολιτική του από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί δεν κοιτάτε την αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και να ανατοποθετηθείτε; Αλλά έχουμε καμιά αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Εχουμε καν διακήρυξη;

Εμείς δεν μπορούμε να πάμε στις δημοτικές εκλογές με μια άλλη πολιτική γραμμή, τεχνητά διαχωρισμένη - στο γενικό πολιτικό επίπεδο καταγγέλλουμε την κυβέρνηση σαν υπεύθυνη για την όξυνση των προβλημάτων, πέρα από τις ευθύνες που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε άλλους παράγοντες - και να πούμε οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ένα άλλο πεδίο. Θα είμαστε αφερέγγυοι και ψεύτες. `Η πρέπει να αλλάξουμε τη θέση μας συνολικά για το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, ή πρέπει να μείνουμε σ' αυτή τη θέση. Δηλαδή, καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακριβώς γιατί θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ανεβάσει την επίθεσή του στα δικαιώματα του λαού και να προχωρήσει την πολιτική του».

Θα συνεργαστούμε με αγωνιστές

«Αυτό δε σημαίνει - επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι δε θα επιδιώξουμε με εργαζόμενους, με ανθρώπους του λαού μας, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ, να έχουμε κοινή στάση στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων, με ανθρώπους που συνεργαστήκαμε μέσα στο μαζικό λαϊκό κίνημα, με ανθρώπους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και καταλαβαίνουν ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να βοηθήσουν στη σαφή καταδίκη της πολιτικής τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Είναι διαφορετικό πράγμα. Η στάση μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ δεν είναι μια στάση η οποία παραγνωρίζει ότι δυνάμεις λαϊκές απ' αυτά τα κόμματα πήραν μέρος στους αγώνες.

Αυτή η συνεργασία που προτείνει ο κ. Λαλιώτης είναι συνεργασία αθώωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεών του μέσα στην ΤΑ, που σε μεγάλο μέρος έγιναν αγωγοί αυτής της πολιτικής. Εμείς δε θέλουμε να αθωωθεί ούτε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, ούτε και οι βαρύτατες ευθύνες που έχουν στις συνολικές εξελίξεις ο ένας σαν κυβέρνηση ο άλλος σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεργασία που αθωώνει αυτά τα δύο κόμματα δε συμβάλλει ούτε στην ανάπτυξη των αγώνων του λαϊκού κινήματος ούτε στην ανάδειξη τοπικών αρχών διατεθειμένων να τους αντιπαλέψουν».

Σε δεύτερη σχετική ερώτηση, υπογράμμισε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε αποδέκτες μιας τέτοιας πρότασης. Από την πλευρά του καλά κάνει και το λέει διότι ενδιαφέρεται το ΠΑΣΟΚ να βάλει στο μαντρί όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις, παράγοντες και ανθρώπους. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η ΝΔ με τα δήθεν ανοίγματα προς τις αριστερές δυνάμεις σε μια αντιΠΑΣΟΚ βάση. Για άλλη μια φορά θα σας πω: Εμείς δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ ούτε αντιΝΔ, υπερασπιζόμαστε μια πολιτική πρόταση, μια εναλλακτική λύση, αλλά και συγκεκριμένους στόχους στο κίνημα και πάνω εκεί κάνουμε τη συσπείρωση, ούτε με το ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ, ούτε με τη ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τολμήστε το βήμα» (2006-10-13 00:00:00.0)
Πλατιά ριζοσπαστική συνεργασία κατά της διαχειριστικής συνενοχής (2006-04-30 00:00:00.0)
«Δε δίνουμε συγχωροχάρτι»! (2005-11-11 00:00:00.0)
Προεξοφλεί μετεκλογικές συνεργασίες (2001-11-20 00:00:00.0)
Συνεργασίες και συναλλαγές... (1997-10-17 00:00:00.0)
Απαλλάξτε μας (1996-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ