Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Είμαστε πολύ συγκρατημένοι»
  • Οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πιέζουν την Τουρκία
  • Παιχνίδι εντυπώσεων παίζει ο Ντενκτάς

Πολύ συγκρατημένος για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Επεξηγώντας αυτή τη στάση του επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές πιέσεις ή προειδοποιήσεις προς την Τουρκία είτε από τις ΗΠΑ είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι ο Ντενκτάς παίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας, ερωτηθείς χτες (από το «Φλας») τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια των συνομιλιών που ξεκίνησαν, απάντησε: «Θα δοθεί μάχη σε δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο είναι το μέτωπο των εντυπώσεων και το άλλο είναι το μέτωπο της ουσίας και του αποτελέσματος πάνω στην ουσία. Δε βιάζομαι βέβαια να μιλήσω για την ουσία ότι δε θα έχει αποτέλεσμα, αλλά επειδή έχετε μιλήσει και για αισιοδοξία διεθνώς, πρέπει να πω ότι εδώ στην Κύπρο εμείς που παρακολουθούμε από κοντά τα πράγματα και προσπαθούμε πίσω από τις ωραίες λέξεις να βγάλουμε τι κρύβεται, δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι. Είμαστε πολύ συγκρατημένοι, γιατί φαίνεται ότι ο κ. Ντενκτάς παίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων πρώτα απ' όλα βεβαίως και με την καθοδήγηση της Αγκυρας, είμαι σίγουρος. Αυτές τις εντυπώσεις φαίνεται στο πρώτο στάδιο σ' ένα βαθμό να τις κερδίζει κιόλας, αλλά στο θέμα της ουσίας δε διαπιστώνουμε ότι ο κ. Ντενκτάς και η Αγκυρα έχουν αλλάξει ουσιαστικά τις θέσεις τους, πράγμα απαραίτητο, ο διάλογος να είναι και ουσιαστικός, αλλά και καρποφόρος, διότι στην ουσία θα μπουν. Ο διάλογος μπορεί να είναι ουσιαστικός γιατί θα συζητήσουν τις κεφαλαιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, τα θέματα της κυριαρχίας για παράδειγμα του κυπριακού κράτους, τα θέματα της προεδρίας, τα συνταγματικά, τα θέματα των περιουσιών, της επιστροφής των προσφύγων, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι θέσεις πάνω σ' αυτά τα ζητήματα. Δεν έχουμε μηνύματα μέχρι τώρα, έστω κι αν λέει ο κ. Ντε Σότο πως πήγαν καλά και είναι ενθαρρημένος ότι θα έχουμε αλλαγή στη στάση του κ. Ντενκτάς. Βεβαίως μια νουνεχής τοποθέτηση θα είναι: περιμένετε να δούμε, κύριοι, γιατί βιάζεστε; Δε βιαζόμαστε, αλλά λέμε εμείς στην Κύπρο όταν βλέπεις το φίδι μη γυρεύεις τα σημάδια που αφήνει όταν περνά. Δεν το λέω στην κυριολεξία αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι μια συγκράτηση χρειάζεται και βεβαίως και σταθερή τοποθέτηση του προέδρου πάνω σε ζητήματα αρχών στη διάρκεια των συνομιλιών, την οποία υπόσχεται και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω».

«Φιλικές συμβουλές» από ΗΠΑ

Στο ερώτημα «αν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξαρτάται από προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, αν δηλαδή η Τουρκία μπορεί να έχει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ή όχι», καθώς και αν βγάζει κάποιο συμπέρασμα για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, σημείωσε: «Κατ' αρχήν νομίζω ότι ασφαλώς η Τουρκία θα προσπαθήσει να έχει βέτο, αυτή είναι η πολιτική της. Αλλωστε όχι μόνο πιέζει, αλλά απειλεί κιόλας και μπροστά σ' αυτές τις απειλές οι αντιδράσεις και της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, αλλά και ευρύτερα στο διεθνή χώρο είναι απλώς λεκτικές και παραινέσεις και φιλικές συμβουλές, αν μπορώ να πω έτσι. Δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντιδράσεις, δεν υπήρξε ουσιαστική προειδοποίηση προς την Τουρκία είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αυτό είναι το ένα. Από κει και πέρα τι λέχθηκε στις συνομιλίες με τον κ. Ετσεβίτ (σ.σ. στον Λευκό Οίκο) δεν μπορώ να ξέρω, όμως πιστεύω οι Αμερικανοί θα έκαναν κάποιες παραινέσεις σε φιλικό πάντοτε τόνο, αλλά χωρίς να ασκήσουν πίεση πάνω στην Τουρκία. Δε νομίζω δηλαδή ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν όπως θα έπρεπε να αντιδράσουν σήμερα ως πλανητάρχες στη συνέχιση της παραβίασης δις και τρις του διεθνούς δικαίου, διότι μια πιθανή έντονη αντίδραση της Τουρκίας, χωρίς μάλιστα όρια, όπως έλεγε ο κ. Τζεμ, θα είναι παραβίαση πάνω στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Γερμανός επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν είχε πιο αποφασιστική στάση γιατί «είπε πολύ καθαρά ότι η Τουρκία στο Κυπριακό είναι οφειλέτης και δε δικαιούται να βάζει βέτο, ούτε έχει βέτο», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Θέλω να εκτιμήσω τις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν ως θετικές δηλώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ σύσσωμη και όχι μόνο ο επίτροπος για τη διεύρυνση θα κρατήσουν μια τέτοια στάση μέχρι τέλους και θα πάρουν και τα αναγκαία μέτρα ως ένωση χωρών, που έχει, όπως λένε, από αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλα τα συναφή. Εδώ να μου επιτρέψετε να εκφράσω κάποιες αμφιβολίες. Τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα, οι πιέσεις από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ είναι τόσο μεγάλες, δείτε το θέμα του ευρωστρατού, για να μην πω και το πώς φτάσαμε στο Ελσίνκι και διάφορα άλλα ζητήματα, που δείχνουν ότι ακόμα δυστυχώς η ΕΕ ενώ προσπαθεί δεν μπορώ να πω ότι έχει πραγματικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κοινές θέσεις των ελληνοκυπρίων προσβλέπει ο Δ. Χριστόφιας (2004-09-09 00:00:00.0)
«Πολυεπίπεδες» οι πιέσεις ΗΠΑ (2004-03-04 00:00:00.0)
Για δύο ισότιμα κράτη κάνει λόγο ο Ερντογάν (2003-05-10 00:00:00.0)
Παράφωνη αισιοδοξία (2002-02-16 00:00:00.0)
Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές (2001-08-30 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος για λύση Συνομοσπονδίας (2001-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ