Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πολυεπίπεδες» οι πιέσεις ΗΠΑ

Την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού με βάση το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν, επιβεβαιώνει σχεδόν καθημερινά η Ουάσιγκτον. Οτι χειρίζεται το ζήτημα με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα. Στο μεταξύ, η κατοχική ηγεσία παίρνει οδηγίες από την Αγκυρα για το πως θα συνεχίσει στις διαπραγματεύσεις. Καλεί μάλιστα τους Τουρκοκύπριους να καταψηφίσουν το σχέδιο επίλυσης στο προβλεπόμενο δημοψήφισμα, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για αναγνώριση του ψευδοκράτους και σύσταση ενός προτεκτοράτου έτοιμου να διαλυθεί από στιγμή σε στιγμή.

Ειδικότερα: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι «οι συνομιλίες στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές για μας και εργαζόμαστε ενεργά προς υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα, και έτσι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι εμείς, ο υπουργός (Κόλιν Πάουελ) είναι προσωπικά αναμεμειγμένος, όπως ο Πρόεδρος (Τζορτζ Μπους) υποσχέθηκε ότι θα είναι».

Ο Μπάουτσερ πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα από κοντά και να στηρίζει τις προσπάθειες του Ανάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, στις επικείμενες επισκέψεις του σε Αγκυρα και Βρυξέλλες αναμένεται να εγείρει ως θέμα συζήτησης και το Κυπριακό. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα από κοντά. Συνεχίζουμε να το χειριζόμαστε με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα» συμπλήρωσε. Ο προσανατολισμός τους ίσως φαίνεται και από τη χτεσινή δήλωση στο «CNN-Turk», του φίλου τους Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου».

Τουρκική καθοδήγηση

Στο μεταξύ χτες συνεχίστηκαν οι συνομιλίες της ελληνοκυπριακής και της κατοχικής ηγεσίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντενκτάς, αντίστοιχα, και με την επίβλεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο για να αξιολογήσει την πορεία των συνομιλιών και ακολούθως να ενημερώσει τον Ανάν.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν για το καθεστώς των εδαφών που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι μέχρι να τους αποδοθούν προς διοίκηση, ζητούν τα εδάφη αυτά να τεθούν υπό την εποπτεία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με εκπρόσωπο του ΟΗΕ να ασκεί εκεί τη διοίκηση. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η επιστροφή των εδαφών και, δεύτερον, να ξεκινήσουν άμεσα έργα υποδομής ώστε αυτοί που θα επιστρέψουν να μπορούν να κατοικήσουν και να ζήσουν ως οργανωμένη κοινότητα. Το ζήτημα της επιστροφής των εδαφών θα συζητηθεί και σήμερα.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε και χτες πως «υπάρχουν περιπτώσεις και ώρες που ο Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται στο όραμά του και δε βοηθά την ουσιαστική διαπραγμάτευση». Ζητά δηλαδή αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος, δύο κράτη σε μια χαλαρή ενότητα, χωρίς λειτουργικότητα.

Από την πλευρά του ο Ντενκτάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Μάη (ημερομηνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ), προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία. Σε δηλώσεις του στον κατοχικό τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ», κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν πετύχει να επιφέρει τις αλλαγές που επιθυμεί.

Υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία έχουν επιδείξει καλή θέληση και καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Ο Ντενκτάς ανέφερε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπερασπίζεται τα «εκ των ων ουκ άνευ»που ετοίμασε με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θα ενημερώσει για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, τον Ντενκτάς θα υποδεχτούν περίπου πέντε χιλιάδες Τούρκοι, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν με τα αυτοκίνητά τους στο ξενοδοχείο, όπου θα καταλύσει. Εξάλλου, αυτές τις μέρες βρέθηκαν στην Αγκυρα για συνεννοήσεις με την τουρκική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

Ο Δ. Χριστόφιας

Το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παίζει «παιχνίδια τακτικής», επιθυμεί ειλικρινά λύση καθώς και να επιτευχθούν οι αλλαγές εκείνες στο σχέδιο Ανάν που να οδηγούν σε καλύτερη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, μετέφερε στον Πρέντεργκαστ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση των δύο αντρών, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υποστήριξε «ένθερμα την ανάγκη για αλλαγές πάνω στα ζητήματα που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος».

Ανέφερε ακόμη ότι έδωσε και πήρε το μήνυμα από τον Πρέντεργκαστ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, «τα Ηνωμένα Εθνη και όσες δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά πράγματι θέλουν λύση στο Κυπριακό, επιθυμούμε πραγματικά να έχουμε αποτελέσματα πάνω στην ουσία στον πρώτο αυτό γύρο των διαπραγματεύσεων, για να μη μας τα λύσουν άλλοι και να είναι δοτή η λύση που θα μας δυσκολέψει πολύ περισσότερο». Ως γνωστόν, η πρόσφατη συμφωνία της Ν. Υόρκης για επανέναρξη των συνομιλιών, προβλέπει ότι όπου δε συμφωνήσουν οι δυο πλευρές, ο Ανάν θα συμπληρώσει μόνος του (;) τα κενά της συμφωνίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ