Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
«Δε θα χάσω τη μάχη», λέει ο Μιλόσεβιτς

Από την παρουσία του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο

Associated Press

Από την παρουσία του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο
ΧΑΓΗ.-

Διαβεβαιώνοντας ότι σκοπεύει «να μη χάσει αυτή τη μάχη», μολονότι η επικείμενη δίκη του (12 Φλεβάρη) δεν είναι «παρά μία κακή και εχθρική πράξη» με απώτερους στόχους τη νομιμοποίηση των εγκλημάτων κατά της χώρας του και την αμαύρωση της 13χρονης κυβερνητικής του θητείας, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρουσιάστηκε χτες ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, εκφράζοντας την επιθυμία της προσωρινής αποφυλάκισής του.

«Θα κατονόμαζα (αυτή τη δίκη) ως κακή και εχθρική επίθεση, που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν σε βάρος της χώρας μου... Είναι μία απαράμιλλη προσπάθεια για τη μετατροπή ενός θύματος σε θύτη. Νομίζω πως θα ήταν λογικό να με αφήσετε ελεύθερο... Αυτή εδώ δεν είναι μία μάχη που θα χάσω...», είπε, μεταξύ άλλων, ο Μιλόσεβιτς, απευθυνόμενος στο πενταμελές σώμα των δικαστών με προεδρεύοντα το Γάλλο δικαστή Κλοντ Ζορντά, κατά τη διάρκεια της χτεσινής δικαστικής διαδικασίας.

Το δικαστικό σώμα, που ας σημειωθεί για πρώτη φορά άκουσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χωρίς διακοπές, επιφυλάχτηκε να απαντήσει επί του αιτήματος της προσωρινής αποφυλάκισης μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Μέσα στο ίδιο διάστημα, το σώμα των δικαστών θα πρέπει να αποφανθεί και επί του αιτήματος της ειδικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, για τη διεξαγωγή μίας «ενιαίας μεγάλης δίκης» με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου σε Κοσσυφοπέδιο, Κροατία και Βοσνία. Το «επιχείρημα» της ντελ Πόντε είναι πως ...στη διάρκεια της 13χρονης παραμονής του σε ανώτατα αξιώματα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Μιλόσεβιτς έδρασε με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας».

Οταν το πενταμελές δικαστικό σώμα ζήτησε απ' τον Μιλόσεβιτς να τοποθετηθεί πάνω στο αίτημα διεξαγωγής μίας «ενιαίας δίκης», ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας κατέληξε, σημειώνοντας: «Με το να αθροίσεις τρία ψέματα, δε θα βρεις την αλήθεια... Απλώς θα μεγεθύνεις το ίδιο το ψέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ