Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολέμαρχοι αλληλοσφάζονται, ο Καρζάι καλεί το ... αμερικανικό «ιππικό»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εργαζόμενοι των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι η «ανομία» και το «έγκλημα» στο Αφγανιστάν υπονομεύουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας: τα καραβάνια δέχονται διαρκείς επιθέσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες. Σε μια περίπτωση, 40 τόνοι εφοδίων που προορίζονταν για τις χειρότερα πληγείσες από την ξηρασία περιοχές του Βόρειου Αφγανιστάν εκπλάπησαν με την απειλή των όπλων από «αγνώστους». Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για «ληστές», όμως σε άλλες, όπως μεταδίδει το BBC, το πρόβλημα προκαλούν οι εντάσεις ανάμεσα σε ηγέτες και πολέμαρχους. Ακόμη και στην Καμπούλ, όπου επιχειρεί η Διεθνής Δύναμη (ISAF), ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται. Υπάρχουν και σημάδια πολιτικής έντασης στην κορυφή: ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί βρίσκεται ακόμη στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, φρουρούμενος από συντοπίτες του, παρά το ότι «παρέδωσε» ένα μήνα πριν την εξουσία στον διορισμένο «πρωθυπουργό» της χώρας, Χαμίντ Καρζάι.

Ο Κρις Τζόνσον, που εκτελεί αποστολές συντονισμού βοήθειας στη χώρα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «αφότου έφυγαν οι Ταλιμπάν έχουμε ένα κενό εξουσίας στη χώρα και μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Καμπούλ... η πολυεθνική δύναμη δεν έλυσε το πρόβλημα. Επιπλέον, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν είναι με κανέναν τρόπο αντιπροσωπευτική... αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλα προβλήματα». Οι πληροφορίες λένε πως ο Ραμπανί όπως και άλλοι ηγέτες «αγοράζουν» όσους περισσότερους πολέμαρχους μπορούν. Η προσωρινή κυβέρνηση έχει μπροστά της 5 μήνες εξουσίας: στις 22 Ιουνίου θα συνέλθει η πολυδιαφημισμένη λόγια τζίργκα, για να συναποφασιστεί η σύνθεση μιας «ευρείας κυβέρνησης».

Ο Χαμίντ Καρζάι που από την Ουάσιγκτον επρόκειτο να φτάσει σήμερα στο Λονδίνο, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρατείνει και να διευρύνει την εντολή της διεθνούς δύναμης, με το «επιχείρημα» ότι «η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής αναδόμησης» και αν υπάρξει ξένη στρατιωτική δύναμη και σε άλλες πόλεις θα «βελτιωθεί» η κατάσταση...

Το κενό ασφαλείας υπογραμμίζουν τα συνεχιζόμενα επεισόδια απ' άκρου σ' άκρο του Αφγανιστάν. Η σκληρή μάχη στο νοσοκομείο της Κανταχάρ μεταξύ 6 «μαχητών της Αλ-Κάιντα» και Αμερικανών στρατιωτών που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι έξι, που τραυμάτισαν ισάριθμους Αφγανούς «κυβερνητικούς» στρατιώτες. Στην πόλη Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτιά, υπήρχαν αναφορές για μάχες ανάμεσα στις ομάδες του Πασά Καν Ζαντράν, διορισμένου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «κυβερνήτη» και άλλες ομάδες της βόρειας συμμαχίας.

Ταξιδιώτες από τη νοτιοανατολική πόλη Κοστ μεταφέρουν στο μεταξύ μαρτυρίες ότι αντιμαχόμενες ομάδες προσπαθούν να «χρησιμοποιήσουν τους Αμερικανούς για να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους». Μάλιστα, πολλοί «παραπληροφορούν» τους Αμερικανούς, λέγοντάς τους ότι οι αντίπαλοί τους είναι Ταλιμπάν ή μέλη της Αλ-Κάιντα. Η κυβέρνηση του Καρζάι ζήτησε εξηγήσεις για τη σφαγή 16 ανθρώπων και τη σύλληψη άλλων 27 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (ανάμεσά τους ένας επικεφαλής τοπικής αστυνομικής δύναμης και μέλη ενός τοπικού διοικητικού συμβουλίου). Το Πεντάγωνο επέμεινε ότι επρόκειτο για επιχείρηση «κατά των Ταλιμπάν». Η κυβέρνηση Καρζάι δε σήκωσε τους τόνους, προφανώς όμως διαφωνεί...

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν επιβεβαίωσε ότι δύο Γάλλοι είναι αιχμάλωτοι στην Αμερικανική Βάση στο Γκουαντανάμο και είπε ότι θα μεταφερθούν στη Γαλλία, για να δικαστούν. Εκτιμάται ότι 100 Γάλλοι ενέχονται στο δίκτυο Αλ-Κάιντα.
  • Μεγάλη σύγχυση επικράτησε στην Καμπούλ μετά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ότι η χώρα πρέπει «προσωρινά» να υιοθετήσει το δολάριο, καθώς οι πάντες πούλαγαν αφγάνι, το εθνικό νόμισμα, όσο-όσο, προκαλώντας πτώση της ισοτιμίας του στα 36.000 αφγάνι προς ένα δολάριο -- κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες έως και 50.000 αφγάνι το δολάριο.
  • Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ταλιμπάν Μαουλάουι Νουρ Μοχάμαντ Σακίμπ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τους Μάουλβι Αντουλ Ρεχμάν Ζαχίντ συνελήφθησαν κοντά στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της αστυνομίας της χώρας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζωτικός» σύμμαχος των ΗΠΑ ο Καρζάι (2010-04-10 00:00:00.0)
Μάχες και «αντιτρομοκρατικές» συμφωνίες (2007-08-14 00:00:00.0)
«Ενισχύσεις» και αιματοχυσία (2007-01-30 00:00:00.0)
Αναζητώντας «ενόχους» για την επίθεση αυτοκτονίας (2003-06-10 00:00:00.0)
Οι βομβαρδισμοί και οι «παράπλευρες» σφαγές αμάχων «θα συνεχιστούν»... (2002-01-09 00:00:00.0)
Τους Ταλιμπάν διαδέχτηκε «το χάος» στην Κανταχάρ (2001-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ