Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ράμσεϊ Κλαρκ κατηγορεί τη βαρβαρότητα των ΗΠΑ

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (δημοσιεύεται στις 30 Γενάρη) κατηγορεί τις ΗΠΑ για βαρβαρότητα και επιθετικότητα. Δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει δυο πράγματα: βασανίζει τους κρατούμενους (στο Γκουαντανάμο) για να τους αναγκάσει να πουν κάτι για άλλους. Αλλά αυτοί ούτε αγγλικά μιλάνε ούτε είναι πιθανό ότι γνωρίζουν κάτι σημαντικό, ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτοί δεν ήταν ποτέ στις ΗΠΑ και πιθανώς δεν είχαν ακούσει ποτέ στη ζωή τους για το "Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου"... Η θλιβερή συνάφεια συνίσταται στο ότι οι ΗΠΑ βομβάρδισαν κατάριζα μια φτωχή χώρα σαν το Αφγανιστάν και αιχμαλώτισαν ανθρώπους που ίσως βρέθηκαν σε εσφαλμένη ώρα, σε εσφαλμένο τόπο. Τώρα κακοποιούνται, όμως, όχι κατά λάθος, αλλά σκόπιμα. Οι ΗΠΑ λοιπόν θέλουν, δεύτερο, να γίνει αντιληπτή αυτή η κακοποίηση από μέρους τους. Το "ράμπο"-ίματζ είναι μια συνειδητή πράξη τους. Χρησιμεύει για εκφοβισμό. Αυτονόητο ότι αυτά δεν έχουν τίποτα το κοινό με τη Σύμβαση της Γενεύης και άλλους διεθνείς κανόνες δικαίου».

Σχετικά με την επιλογή του Γκουαντανάμο, ο Αμερικανός πολιτικός δήλωσε: «Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την κυριαρχία της Κούβας πάνω από 100 χρόνια. Η ύπαρξη της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο αντιφάσκει στο διεθνές δίκαιο. Εκεί κακοποιήθηκαν ήδη πρόσφυγες από την Αϊτή... Δε θέλαμε να τους δεχτούμε. Οι ΗΠΑ δεν παραιτούνται από την παρουσία τους (στο Γκουαντανάμο) και για το λόγο ότι παραβιάζει την κυριαρχία ενός εχθρού. Το Γκουαντανάμο αποδείχνει ότι έχουν δύναμη, ότι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν κύριους στο σπίτι τους, πράγμα που προκαλεί αντίφαση στους συμμάχους και δυνητικούς συμμάχους της Κούβας».

Ο Κλαρκ υπογραμμίζει ότι το θέμα των φυλακισμένων και αιχμαλώτων πολέμου πρέπει να γίνει διαρκές διεθνές θέμα και αναφέρει τους 120.000 Χούτου σε φυλακές της Ρουάντα, που από το 1994 κρατούνται σε κελιά, υπό κτηνώδεις συνθήκες. Υπολογίζει ότι «ένας ενδεχόμενος στόχος επέμβασης των ΗΠΑ είναι τώρα π.χ. η Ινδονησία» και καταλήγει: «Η μεταχείριση των κρατούμενων και οι άμεσες και έμμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είναι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος».


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ