Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πολεμόχαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο

Σαφέστατοι πολεμικοί στόχοι, το Ιράκ, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αλλά και εν δυνάμει όλος ο πλανήτης, αφού οι «ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο», ήταν ο κύριος άξονας της ομιλίας Μπους για την Κατάσταση της Εθνους

Από την ομιλία του Μπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Associated Press

Από την ομιλία του Μπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πόλεμος κατά «του άξονα του κακού που απειλεί και εκβιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμάχους της» μόλις έχει αρχίσει, διαμήνυσε προς τους συμπολίτες του Αμερικανούς το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, συστήνοντάς τους όχι μόνο να κάνουν υπομονή, αλλά και να αφιερώσουν τουλάχιστον δύο χρόνια από τη ζωή τους στην υπηρέτηση της καταπολέμησης του «κακού», δηλαδή της τρομοκρατίας. Τρομοκρατία, που δεν πηγάζει γενικά και αόριστα από κάποια κέντρα ή αόρατους εχθρούς, αλλά από συγκεκριμένες χώρες, που φυσικά ο Αμερικανός Πρόεδρος κατονόμασε, όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Και όλοι πια γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν το δάκτυλο του Προέδρου σηκώνεται και καταδεικνύει κάποιο στόχο...

Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας μόλις άρχισε, τόνισε το βρέφος Μπους, κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον των μελών του Κογκρέσου - μία ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλη την αμερικανική επικράτεια - σημειώνοντας με έμφαση ότι άνευ προηγουμένου κίνδυνοι απειλούν τον πολιτισμένο κόσμο, αφού δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες, τους οποίους παρομοίασε με «ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν», βρίσκονται ακόμη ελεύθεροι στον κόσμο.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας σε ύφεση, όμως η κατάσταση του έθνους μας ουδέποτε υπήρξε τόσο συμπαγής» τόνισε ο Μπους και προειδοποίησε προς κάθε άμεσα εμπλεκόμενο πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διστάσουν να αναλάβουν δράση ενάντια στον «υποχθόνιο κόσμο της τρομοκρατίας», αναφέροντας ως παραδείγματα τις οργανώσεις Χαμάς, Χεζμπολάχ, Τζιχάντ και Τζαΐς-ι-Μοχάμεντ και εν συνέχεια, ακόμη πιο δυσοίωνα και επικίνδυνα, ανέφερε το Ιράκ, το Ιράν, αλλά και τη ΛΔ Κορέας ότι συνιστούν τον «άξονα του κακού», αφού εκτός της τρομοκρατίας κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία «θα στραφούν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Ενώ αναφερόμενος για την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, είπε πως εκεί ανακαλύφθηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε η Αλ Κάιντα σχέδια αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων, γεγονός που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των ΗΠΑ για επιθέσεις σε ευαίσθητα και νευραλγικά σημεία της χώρας και συνεχάρη τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία για τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ, καλώντας παράλληλα για μείωση της έντασης ανάμεσα στους παλαιούς αντιπάλους, προς χάριν της ειρήνης και της ευημερίας!

«Σώμα Ελευθερίας»

Παράλληλα, διανθίζοντας την ομιλία του με λαϊκίστικες και εύηχες κορόνες, απευθύνθηκε προς εκείνους τους πιστούς του Ισλάμ που σκέπτονται με μη «ισλαμικά» κριτήρια, λέγοντάς τους... ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν να επιβάλουν το πολιτιστικό τους πρότυπο στον υπόλοιπο κόσμο, επιδιώκουν όμως να υπερασπιστούν σθεναρά τις αδιαπραγμάτευτες αξιώσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως τις χαρακτήρισε: το σεβασμό στους νόμους, τις περιορισμένες εξουσίες του κράτους, το σεβασμό των γυναικών, την ιδιωτική περιουσία, την ελευθερία της έκφρασης, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη θρησκευτική ανοχή!

Συνάμα, ο Μπους κάλεσε τους συμπολίτες του να διαθέσουν δύο χρόνια - τέσσερις χιλιάδες ώρες - από τη ζωή τους στην υπηρεσία των γειτόνων τους και του έθνους, κατατασσόμενοι στο «Σώμα της Ελευθερίας», μία ειδική δύναμη ασφαλείας αποτελούμενη από εθελοντές που επιθυμούν να υπηρετήσουν το αμερικανικό έθνος. Το «Σώμα της Ελευθερίας» θα έχει τρεις προτεραιότητες: να αντιμετωπίζει τις κρίσεις στο αμερικανικό έδαφος, να βοηθά τις μη προνομιούχες κοινότητες και να αποδεικνύει περίτρανα την αμερικανική γενναιοδωρία στους χειμαζόμενους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες..!

Τέλος, αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ο Μπους υποσχέθηκε τη δημιουργία νέων θέσεων και ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει νέα μέτρα για την προστασία των συντάξεων και υποσχέθηκε κινήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ομοθυμία από το Κογκρέσο

Η ομιλία Μπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε ενώπιον του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, ο οποίος δεν είχε μέχρι τώρα βρεθεί στον ίδιο δημόσιο χώρο με τον Μπους, για λόγους ασφαλείας, του μεταβατικού πρωθυπουργού του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, επικεφαλής αντιπροσωπείας αξιωματούχων της χώρας του, ενώ παρόντες ήταν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και Ρούντολφ Τζουλιάνι, αντίστοιχα.

Εντούτοις, το κλίμα δεν προσομοίαζε με αυτό που είχε επικρατήσει στο διάγγελμα της 20ής Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρξαν εναγκαλισμοί μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ούτε διακομματική ενότητα, κυρίως για προεκλογικούς λόγους, αφού το 2002 είναι χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ και το σχετικό κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από τώρα.

Πάντως, οι βασικές διαφωνίες των Δημοκρατικών εντοπίζονται στην εσωτερική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπους και ουδόλως διαφοροποιημένες ως προς τις πολεμικές ιαχές του Προέδρου.

Η «πολεμική» ομοθυμία αυτή έγινε ολοφάνερη χτες, όταν ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τόμας Ντασλ τόνισε ότι το Κογκρέσο θα υποστήριζε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, του Ιράκ ή της ΛΔ Κορέας. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε το είδος των επιθέσεων των οποίων υπήρξαμε μάρτυρες το περασμένο φθινόπωρο. Αν αυτό απαιτεί προληπτικά πλήγματα, προληπτικές ενέργειες, πιστεύω ότι το Κογκρέσο είναι έτοιμο να τις υποστηρίξει», δήλωσε ο Ντασλ σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

Οξύτατες αντιδράσεις

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ύπατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατονομάζουν τις τρεις αυτές χώρες και τις φωτογραφίζουν ως εν δυνάμει επόμενους στόχους στην «παγκόσμια αντιτρομοκρατική τους εκστρατεία» και για άλλη μία φορά, υπήρξε οργισμένη αντίδραση.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έπρεπε να βασίσει τις ιμπεριαλιστικές δηλώσεις του σε απτές αποδείξεις και όχι σε εχθρική ρητορική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να μετατρέψουν σε θεσμό την πολιτική της επιβολής ισχύος και να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, δικαιολογώντας την υποστήριξή της προς την κατασταλτική πολιτική του Ισραήλ. Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, ο Χαραζί ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη τους στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη «διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους».

Εντονη υπήρξε και η αντίδραση του Ιράκ διά στόματος του Σαλίμ αλ Κουμπάισι, προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αραβικών Σχέσεων. «Η κατηγορία του μικρού Μπους κατά του Ιράκ είναι αβάσιμη», δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί από καιρού εις καιρόν το Ιράκ ώστε να προετοιμάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για μία νέα επίθεση εναντίον του»...

Στην Πιονγιάνγκ, πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «προκλητικές τις αμερικανικές ανησυχίες», τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι αυτές που απειλούν τον κορεάτικο λαό με τα πυρηνικά τους όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ