Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινά μηνύματα προς Συρία και Παλαιστινίους μέσω Αιγύπτου

Αραβικές «αντι-τρομοκρατικές» αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Μπους

Παντού τα ισραηλινά τανκ

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Οι αμερικανικές διαμεσολαβητικές προτάσεις φέρεται να ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στο Σαρμ ελ Σέιχ. Ο Μπεν Ελιέζερ κάλεσε τον Μουμπάρακ να μεταβιβάσει στη συριακή ηγεσία τη διάθεση του Ισραήλ να επαναληφθεί ο ειρηνευτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, άνευ προϋποθέσεων, και, παράλληλα, να ασκήσει πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ «να τερματίσει την τρομοκρατία», διαβεβαιώνοντας ότι «το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ανατροπή του».

Η τρομοκρατία και η αντιμετώπισή της ήταν το θέμα και της διήμερης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών 17 αραβικών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό. Στο τελικό ανακοινωθέν, καταδικάζεται η τρομοκρατία αλλά και η «ισραηλινή κρατική τρομοκρατία απέναντι στους Παλαιστινίους» και υπογραμμίζεται η ανάγκη διαχωρισμού της τρομοκρατίας από το «δικαίωμα στον απελευθερωτικό αγώνα που δικαιολογεί τη χρήση κάθε μέσου». Διαχωρίζονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις «αυτές που αγωνίζονται κατά της ισραηλινής κατοχής», ενώ ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών, Ελία Μουρ, δήλωνε ειρωνικά ότι «αν ο Λίβανος έπαιρνε αντιτρομοκρατικά μέτρα ανάλογα με τα σημερινά στις ΗΠΑ, θα μας χαρακτήριζαν δικτατορία».

Μέτρα και επίθεση κατά πρακτόρων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε, χθες, τα νέα μέτρα ασφαλείας για την Ιερουσαλήμ, και αναμένεται να αποφασιστεί η χρηματοδότησή τους ή μη από την Κνεσέτ. Το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη οδοφραγμάτων και φρακτών, τοποθέτηση εκατοντάδων καμερών και ενίσχυση των αστυνομικών και στρατιωτικών περιπολιών, τόσο ανάμεσα στον αραβικό και στο δυτικό τομέα της πόλης, όσο και στο σύνολο και στην περίμετρό της και ιδιαίτερα στις εισόδους από τη Δυτική Οχθη. Σχολιάζοντας τα μέτρα, ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για την Ιερουσαλήμ, Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ, εκτίμησε ότι θα αποδειχθούν «αναποτελεσματικά, γιατί το θέμα είναι πολιτικό».

Λίγο αργότερα, δύο μέλη των «εσωτερικών» ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ τραυματίζονταν, όταν ένας κομάντο αυτοκτονίας έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους και εξερράγη, ανάμεσα στα αραβικά χωριά Τάιμπε και Τίρα, στο Βόρειο Ισραήλ. Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι οι δύο πράκτορες περίμεναν Παλαιστίνιο πληροφοριοδότη τους, που φαίνεται ότι ήταν και ο δράστης. Την ευθύνη της επίθεσης διεκδικούν τα στρατιωτικά σκέλη της «Τζιχάντ» και της «Φατάχ», ενώ για την επίθεση αυτοκτονίας της Κυριακής, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», επιβεβαιώνοντας ότι ήταν όντως γυναίκα ο κομάντο αυτοκτονίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση - «σκούπα» γύρω από την Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ και τη Νάμπλους, όπου έγιναν 7 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών, ενώ έγινε γνωστό ότι πλέον θα διενεργούνται έλεγχοι και στα ασθενοφόρα. Οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», πάντως, απαντώντας στις κατηγορίες Μπους εναντίον τους, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ βλέπουν τα πράγματα με ισραηλινά μάτια» και ότι «πρόβλημα είναι η ισραηλινή κατοχή και όχι οι ΗΠΑ».

Αντεγκλήσεις για τους αρνητές

Για «προδοσία» κατηγόρησαν αρκετοί δεξιοί βουλευτές τους 52 Ισραηλινούς εφέδρους, που διακήρυξαν την άρνησή τους να υπηρετήσουν «εκτός Ισραήλ», στα αυτόνομα εδάφη. Τα υπερορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα, όπως το «ΣΑΣ», μίλησαν για «προδοσία και ανάγκη τιμωρίας των στασιαστών προκειμένου να αποφευχθεί η αναρχία». Το ΚΚ Ισραήλ υπερασπίστηκε τους αρνητές τονίζοντας ότι είναι «τιμή για την ισραηλινή κοινωνία να υπάρχουν άνθρωποι στο στράτευμα με τέτοιο σθένος», ενώ το αριστερό κόμμα Μέρετζ χαρακτήρισε «γελοίες» τις τοποθετήσεις των θρησκευτικών κομμάτων, που ούτως ή άλλως διεκδικούν τη μη στράτευση για τα μέλη τους. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ντάνι Ναβέχ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, μιλώντας για «περιθωριακό συμβάν», αλλά το θέμα θα παραπεμφθεί τελικά προς έρευνα σε κοινοβουλευτική επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ