Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Αναξιόπιστος ο Αραφάτ και για μας και για τις ΗΠΑ»

Συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα, Νταβίντ Σασόν

«Ο Γιάσερ Αραφάτ είναι διπρόσωπος και αναξιόπιστος. Οι ΗΠΑ είναι απόλυτα πεπεισμένες γι' αυτό και αντιλαμβάνονται την αδυναμία σοβαρής συνεννόησης μαζί του. Και η ΕΕ συμμερίζεται την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, το Ισραήλ δεν επιδιώκει την ανατροπή του. Αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά στους Παλαιστινίους. Εφόσον είναι Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, εμείς με αυτόν είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε σε επαφή». Αυτό υποστήριξε με λίγα λόγια, ανάμεσα στα άλλα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νταβίντ Σασόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες.

Ο Ντ. Σασόν εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο λόγω της Ιντιφάντα, αλλά και εξαιτίας του μεγαλύτερου ρόλου που επιδιώκει να αποκτήσει το Ιράν, «παραμένοντας στυλοβάτης τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ», αλλά και εξαιτίας του κινδύνου που συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το Ιράκ, «κατέχοντας όπλα μαζικής καταστροφής» και η Συρία. Ο Ισραηλινός πρέσβης υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «θεωρούν πλέον ότι ο Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να στερηθεί και την πολιτική στήριξη που του παρέχει η ΕΕ για να νιώσει αναγκασμένος να αλλάξει στάση».

«Ο Γιάσερ Αραφάτ έχει δίκιο, όταν λέει ότι είναι περικυκλωμένος από ισραηλινά τανκς», τόνισε ο Ντ. Σασόν, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση δολοφονίας ή ανατροπής του, αν και «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις». Εκτίμησε ότι το προεκλογικό σύνθημα του Σαρόν περί «ασφάλειας» έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, «γιατί ποτέ δεν μπορείς να ελέγξεις πλήρως ανθρώπους αποφασισμένους να πεθάνουν και να σκοτώσουν», ενώ υπεραμύνθηκε της τακτικής του ισραηλινού στρατού στα αυτόνομα, υποστηρίζοντας ότι «είναι πάντα πλήγματα ακριβείας κατά τρομοκρατών».

Ο Ντ. Σασόν υποβάθμισε τις όποιες διαφωνίες εντός ισραηλινής πολιτικής σκηνής, υπονοώντας ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόθεση του προέδρου της Κνέσετ να απευθύνει ομιλία στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο και τις δηλώσεις του περί «ισραηλινής κατοχής», ήταν απλώς «σύγχυση εξουσιών, για το αν το Κοινοβούλιο είναι ανώτερη αρχή από την κυβέρνηση». Επίσης, ο Ισραηλινός πρέσβης χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την εικόνα ενός ενωμένου αραβικού κόσμου στο πλευρό των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι «οι αραβικές ηγεσίες χρησιμοποιούν σε επίπεδο δηλώσεων το θέμα για να δικαιολογήσουν τις άβολες σχέσεις τους με τη Δύση».

Τέλος, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Ντ. Σασόν στην υπόθεση του πλοίου «Καρίν Α», τονίζοντας ότι το φορτίο των όπλων προερχόταν από το Ιράν, είχαν οπωσδήποτε εμπλοκή Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, εντός και εκτός αυτονόμων εδαφών, και πιθανώς ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ