Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σταμάτησαν την απεργία πείνας αναμένοντας εξελίξεις...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Μετά από δύο βδομάδες, οι 250 κρατούμενοι στο στρατόπεδο προσφύγων στη Γουμέρα τερμάτισαν χτες την απεργία πείνας, μετά από διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι αιτήσεις χορήγησης βίζας και ασύλου θα απαντηθούν «με ταχύ και δίκαιο τρόπο». Η λήξη της απεργίας πείνας των προσφύγων στη Γουμέρα, επήλθε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Age», μετά και από παρέμβαση οργανώσεων της χριστιανικής εκκλησίας προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκειμένου η τελευταία να επικοινωνήσει με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και να μεσολαβήσει με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των προσφύγων. Οι οργανώσεις «Ενωμένη Εκκλησία» και «Καθολική Εκκλησία» ζήτησαν με επιστολές τους από τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν εκ μέρους όλων των προσφύγων που κρατούνται στο στρατόπεδο Γουμέρα σημειώνοντας πως «η διεθνής βοήθεια χρειάζεται απαραίτητα προκειμένου να επέλθει αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την εκμετάλλευση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία».

Η εξέλιξη στο στρατόπεδο Γουμέρα προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ, που έσπευσε να παρατηρήσει πως «οι κρατούμενοι δεν πρέπει να προσδοκούν πως θα αφεθούν ελεύθεροι αύριο από το Γουμέρα, αλλά ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους θα συνεχιστεί με τρόπο αμερόληπτο». Τέλος, ο Ράντοκ χαιρέτισε την απόφαση των κρατουμένων να τερματίσουν την απεργία πείνας στο Γουμέρα λέγοντας πως θα συζητήσει το πιθανό κλείσιμο του στρατοπέδου ή την απομάκρυνση κάποιων από τους κρατούμενους...

Αντίθετα με τη λήξη της απεργίας πείνας στο στρατόπεδο Γουμέρα, συνεχίζονται όμοιες μορφές διαμαρτυρίας σε άλλα «κέντρα κράτησης προσφύγων». Στο στρατόπεδο του Πορτ Χέντλαντ 16 πρόσφυγες πραγματοποιούν απεργία πείνας, 29 κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Κέρτιν (της Δυτικής Αυστραλίας) και στο ένας στο Βίλαγουντ του Σίδνεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ