Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Και προσωρινός υπουργός Εξωτερικών ο Κοϊζούμι...

ΤΟΚΙΟ.-

Καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει προσωρινά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι, ένα 24ωρο μετά την προχτεσινή αποπομπή της υπουργού Μακίκο Τανάκα και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, εξ αφορμής της διένεξης των δύο τελευταίων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου δωρητών για το Αφγανιστάν στο Τόκιο.

Η απόφαση Κοϊζούμι να αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών ανακοινώνεται ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ και της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα στο Τόκιο. Μέχρι τότε, και μάλλον πριν την επίσκεψη Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καλείται να επιλέξει νέο υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών από μία λίστα επίδοξων υποψηφίων. Η λίστα, που κυκλοφόρησε χτες στο Τόκιο, φέρει ως φαβορί τη Σαντάκο Ογκάτα, πρώην ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος και τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Βερολίνο.

Εντούτοις, πέρα απ' τη λίστα υποψήφιων υπουργών Εξωτερικών που κυκλοφορεί στο Τόκιο, έντονες είναι οι αναλύσεις και προβλέψεις πολιτικών παρατηρητών πως η αποπομπή της - δημοφιλούς στην Ιαπωνία - Μακίκο Τανάκα δεν είναι παρά τα προεόρτια τριγμών, που δε θα προκαλέσουν εμπόδια μόνο στο φιλόδοξο στόχο του πρωθυπουργού Κοϊζούμι για οικονομικές και άλλες «μεταρρυθμίσεις», αλλά και προβλήματα που ίσως ανακόψουν τη μακροημέρευση της κυβέρνησής του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ